Hírek

2017.06.16. 17:10

Megtalálta nagyapja krakkói síremlékét

LOVAS Bácsi Gábor évek, évtizedek óta kereste nagyapjának a végső nyughelyét, aki az első világháborúban, Krakkóban hunyt el. Tavaly húsvétkor végre fejet hajthatott a család Bácsi Károly síremléke előtt.

Szendi Péter

Bácsi Gábor nem ismerte nagyapját, hiszen 1915. február 14-én hunyt el Krakkóban, erről akkor Kun Zoltán tábori református lelkésztől kapott levelet felesége. Az özvegy két- és hároméves gyermekeivel maradt magára, és egész életét ezután egyedül élte le. Ez a levél oly fontos volt a családnak, hogy a második világháborús bombázáskor leégett házukból is elsőként mentették ki azt, és a mai napig őrzik. Többször próbálták megtalálni a síremléket, de nem jártak sikerrel.

- Tavalyelőtt nyáron a lányomék háza előtt egy lerobbant autó mellett ült hosszú ideig egy férfi, autómentőre várva. A nagy melegre való tekintettel behívták egy pohár vízre. Ekkor kiderült, hogy lengyel zenetanár. Lányom elmesélte neki nagyapám történetét, megadta az adatokat, megmutatták a levelet. Fél év múlva levelet kaptak tőle, hogy megtalálta a sírhelyet, segítette őt ebben egy katolikus pap - eleveníti fel a hihetetlennek tűnő történetet Bácsi Gábor.

Bácsi Gábor a nagyapja haláláról 1915-ben kapott levéllel. Az értesítést a mai napig őrzik. Többször próbálták megtalálni a síremléket, de csak tavaly jártak sikerrel Fotó: Szendi Péter

Tavaly húsvétkor beteljesedett a család vágya, elmentek a sírhoz, letehették a megemlékezés koszorúját. Bácsi Károly egy tömegsírban kapott végső nyughelyet. Háromszázan nyugszanak e sírban, közülük 139 név szerint ismert, az adataik egy elektronikus felületen lekereshetők.

- A lengyelek jó barátaink, igazolja ezt Radoslaw Zurawski lengyel barátunk segítsége és az a közösség, akik a sír rendben tartását évente elvégzik, koszorút helyeznek el. Biztatom a háborúban elhunyt hozzátartozóikat keresőket, hogy ne adják fel a reményt. Nekünk segített az a református lelkész, akinek fontos volt, hogy az özvegynek megírja a történéseket - zárta szavait könnyeivel küszködve Bácsi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!