Hírek

2017.08.03. 16:35

Nyáron több a beteg - A főszezoni hétvégéken megerősített ügyeletet visznek Balatonfüreden

BALATONFÜRED - A nyaralókkal három-négyszeresére emelkedik a Balatonnál a lakosságszám az idegenforgalmi szezonban, miközben a tóparti településeken dolgozó háziorvosok ugyanakkora létszámban praktizálnak, mint az év többi részében.

Marton Attila

– A Lovas és Balatonszepezd közötti tizenkét tóparti és hat Balaton-felvidéki településen nyáron napközben az év többi részével megegyezően, meghatározott időpontokban kereshetik fel a betegek a háziorvosokat, délután négy órától másnap reggel nyolc órá-ig a Balatonfüreden működő központi ügyelet látja el a betegeket. Július közepétől augusztus végéig megerősített ügyeleti szolgálatot látunk el hétvégén napközben, ami azt jelenti, hogy reggel nyolc órától este nyolc óráig nem egy doktor, mint az év többi részében, hanem egy házi

gyermekorvos és egy felnőtteket ellátó háziorvos dolgozik – mondta Ács Károly, a Balatonfüredi Rendelőintézet igazgató főorvosa. Miközben szeptembertől májusig megoldott az alapellátás, a nyári hónapokban jóval több teher hárul az érintett tizennyolc településen dolgozó háziorvosokra.

- Az elmúlt években többször, több fórumon is jeleztük, hogy nem megoldott az alapellátás megszervezése a nyári időszakban. A központi ügyelet fenntartója a kistérségi társulás, többször tettünk nekik javaslatot, azonban érdemben nem foglalkoztak vele, pedig a betegellátást biztonságosabbá kellene tenni - hangsúlyozza Ács Károly.

Balla György háziorvos Ács Károlyhoz hasonlóan több mint harminc éve praktizál a Balatonnál, jelenleg az örvényesi, az aszófői, a balatonudvari és a balatonakali körzetet látja el. Tapasztalata szerint a betegforgalom az év közben megszokotthoz képest 25-30 százalékkal emelkedik nyáron, így nagyjából a téli influenzaszezonnak megfelelő számban keresik fel a páciensek a rendelőt. Az ügyeleti betegszám azonban a két-háromszorosára nő az évközi-hez képest: egy átlagos hétvégi napon a gyermekorvosra 30-50 beteg jut reggeltől estig, a felnőtteket ellátó háziorvosnak akár hetven pácienst is meg kell vizsgálnia 24 óra leforgása alatt - hívja fel a figyelmet a szakember. Szerinte a megoldás az lehetne, ha a nyári időszakra az ország más területeiről csábítanának háziorvosokat a Balatonhoz, akik akár a családjukkal együtt apartmanházakban lakhatnának. A háziorvos hozzátette, változást hozhatna, ha az önkormányzatok felismernék a problémát, és összefognának.

Az ügyeleti ellátásban jelenleg tizennégy háziorvos vesz részt, akik egyeztetnek a beosztásokról, hogy mindenki tudjon tervezni, nyári szabadságra azonban a legritkább esetben tudnak elmenni. A probléma másik oldala, hogy a munkabér elmarad a kívánatostól: a nyári többletmunkával nem jár pluszpénz a háziorvosoknak, ugyanis a finanszírozást az állandó lakosság száma szabja meg, ami nyáron sem magasabb, mint az év többi részében. A háziorvosoknak az idegenforgalom miatt számos külföldi pácienst is el kell látniuk, akikkel angolul, németül, oroszul vagy franciául kell(ene) beszélniük, tolmács nem áll rendelkezésükre.

- Napközben többnyire gyerekeket hoznak, akik jellemzően valamilyen felső légúti megbetegedéssel, hasmenéssel vagy napszúrás okozta panaszokkal jelentkeznek a rendelőben. Az éjszakai ügyeletek alatt leggyakrabban szív- és érrendszeri panaszok vagy tudatmódosító szer hatása miatt fellépő rosszulléthez kell kimenni - magyarázza Balla György.

Ács Károly hozzátette, a vizes világbajnokság miatt tartottak attól, hogy jócskán megemelkedik a betegszám a versenyek idején, az elmúlt két hétben azonban a szokásos nyári betegforgalomnak megfelelő számban érkeztek a páciensek a rendelőkbe.

Mindkét háziorvos kiemelte, a társintézményekkel, így a mentőszolgálat munkatársaival, a Csolnoky Ferenc Kórház sürgősségi osztályával és a balatonfüredi Állami Szívkórház dolgozóival is kiváló az együttműködés, mellettük pedig a vízi mentők is szerepet vállalnak az ellátásban a strandokon történt kisebb sérülések kezelésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!