Hírek

2015.05.05. 08:09

Megmentették a kismama és a baba életét is a veszprémi kórházban

Életmentő műtétet hajtottak végre egy fővárosi kismamán a Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti osztályán. A beavatkozásnak köszönhetően a kismama és az újszülött állapota is stabil.

Marton Attila

Vérzéses panaszokkal érkezett a Csolnoky kórházba a 26. hétben járó kismama. Az ügyeletes orvos megállapította, hogy mind az anya, mind a magzat veszélyeztetett állapotban van, ezért annak ellenére is felajánlotta a további vizsgálatok lehetőségét, hogy a kismama földrajzilag nem a veszprémi kórházhoz tartozott, mondta érdeklődésünkre az esetről Rácz Jenő, a kórház főigazgatója. A vizsgálatok után a szakemberek az azonnali műtét mellett döntöttek, ugyanis hasüregi vérzés is kialakult a kismamánál, és a magzat is veszélyeztetve volt.

A babát kiemelték, kevesebb mint egy kilóval, de életképes állapotban jött világra. A csecsemőt a perinatális intenzív centrumban helyezték el, az édesanya pedig az intenzív osztályra került, mindkettőjük állapota stabil, mondta a főigazgató.

Amikor Németh Zsolt ügyeletvezető orvos megvizsgálta a kismamát, és a méh falán vérömlenyre mutató képet látott, úgy döntött, elvégzi a császármetszést, mondta Szigeti Zsanett, a Szülész-nőgyógyászati Osztály vezetője. A műtét során véres magzatvízből emelték ki a babát. Az édesanya korábbi császármetszésének hege szétvált, és tovább repedt a méhet ellátó érig, ezért erős vérzést kellett elállítania az orvosoknak. A beavatkozást Németh Zsolt főorvos, Láng Adrienn és Szigeti Zsanett végezték el.

Németh Zsolt ügyeletvezető orvos megvizsgálta a kismamát és úgy döntött, elvégzi a császármetszést
Fotó: Balogh Ákos

Stabil a kicsi állapota, de még nincs túl az életveszélyen, gépekkel támogatják a légzését és a keringését, közölte Szabó Éva, a kórház Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centrumának osztályvezetője. Hozzátette, ha nem lesz semmilyen komplikáció, tizenkét hét múlva vihetik haza a szülők a kicsit, addig azonban még hosszú út vezet.A szülők jól döntöttek, hogy a legközelebbi kórházat keresték fel, és nem indultak haza a fővárosba. Fontos momentum volt, hogy a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel járt el az ügyeletes orvos, ugyanis rövid időn belül komoly komplikációk léptek volna fel mind az anya, mind a kicsi esetében, ha eljönnek a kórházból, összegzett Rácz Jenő.

Egy megyei kórházban az év bármely napján fel kell készülni a hasonló beavatkozásokra is, mondta a főigazgató, majd megjegyezte, a felújítások után minden körülmény adott volt ahhoz, hogy sikeres beavatkozást hajtsanak végre. A Csolnoky kórházban az utóbbi egy hétben három szülés után összesen négy baba került az Újszülött-koraszülött Intenzív Centrumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!