Hírek

2016.10.25. 12:42

Meghalt egy csecsemő agyhártyagyulladásban – kivédhető a tragédia!

Meghalt egy csecsemő agyhártyagyulladásban az Egyesült Államokban, pedig a szülők szerint megkapta a védőoltást - adta hírül a közelmúltban a blikk.hu. Sok szülő folyamatosan érdeklődik arról, mit lehet tenni a megelőzés érdekében. Veszprémi gyermekorvost kérdeztünk a témáról.

Kovács Erika

- Tudni kellene, hogy milyen baktérium vagy vírus okozhatta a gyermek halálát az USA-ban - mondta el érdeklődésünkre Takács Júlia veszprémi gyermekorvos. Hozzátette, többféle baktérium is kiválthatja az agyhártyagyulladást, itthon a leggyakoribbak ellen van védőoltás. Ilyen a pneumococcus, a haemophilus infuenzae, ezek ellen van oltás, és kötelezően, ingyenesen megkaphatják a két éven aluli gyermekek. A meningococcus nevű baktérium elleni vakcina a hírek szerint jövőre lesz ingyenes, de jelenleg is kapható, mondta el a gyermekorvos.

Kiemelte, agyhártyagyulladásnál a gyermek gyorsan, nagyon súlyos állapotba kerül, és már a legelső tüneteknél azonnal orvoshoz kell vinni! A tüneteket jól lehet látni rajta, ilyen például, hogy bevérzéses lesz a bőre és nagyon magas láza is van,  étvágytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!