Hírek

2017.05.11. 17:20

Megérkezett az együttérzés szobra Veszprémbe - A hajléktalan embernek a másik emberre van szüksége

VESZPRÉM - Felismerjük-e a hajléktalan emberben Jézus arcát? - kérdezte Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Balla Emőke

A budapesti és kecskeméti helyszín után csütörtökön Veszprémbe érkezett az együttérzés szobra. Az alkotás egy padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázol, a fekvő ember meztelen lábfején a keresztre feszítés sebei láthatók. A Hajléktalan Jézus köztéri alkotás üzenete, hogy lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben és együttérzéssel forduljunk az elesettek felé.

Az üzenet közel áll a máltai szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek a másik emberre van szüksége. Vecsei Miklós arról beszélt, vajon tudunk-e jézusi szeretettel fordulni a hajléktalan emberekhez. A mi jólétünk nagyon távol van az elesett emberekétől, a tehetetlenségtől néha ökölbe szorul a kezünk.

A szobor a kirekesztettekre hívja fel a figyelmet
Fotó: Nagy Lajos

A szobornál a történelmi egyházak képviselői mondtak imádságot. Takáts István érseki kancellár úgy fogalmazott: a Jézushoz vezető legrövidebb út a másik ember. Krisztus megérintette a vakot, a bénát, a leprást, ránk hagyta érintésének emlékét. A részvét és az irgalom is lehet világformáló, életünket beteljesítő erővé.

A jóhoz kell a bátorság. Az igazsághoz, megbocsátáshoz, szeretethez, a jósághoz igen, a közönyhöz nem. Závodi Zsuzsa református lelkipásztor kiemelte, Jézus azonosul a szegénnyel, a szegénységgel. Mi magunk is lehetünk a tevékeny szeretet részesei, segíthetünk másoknak, hogy lelki otthonra találjanak.

Isó Zoltán evangélikus lelkész azt mondta, emberlétünk alapvető tulajdonsága a hajléktalanság, mindannyian jövevények és vándorok, otthontalanok vagyunk a Földön. Jézus lehajolt hozzánk, életét áldozta értünk.

Az ember nagyságú bronzszobor a kanadai Timothy Schmalz alkotása. Az egyik másolata érkezett a megyeszékhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!