Hírek

2015.06.03. 13:11

Megelőző csapás a bűnözésre - Diákok is segítik a balatoni rendőrök munkáját

A nyári strandszezon beindulásával a veszélyek is megnőnek, amik elkerülésében a rendőrség is segít.

Heffler Péter

A strand lehetőségek tárháza lehet egy tolvaj számára, erre hívta fel a figyelmet Futtató Norbert rendőralezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője is, aki elmondta, hogy felkészültek a strandszezonra, és már megindították a megelőző támadást a bűnözés ellen .

- Nem szokványos szórólapokról van szó - kezdte Futtató Norbert, példaként mutatva egy, az éttermekbe kihelyezhető műanyag borítású reklámanyagra. - A turisztikailag jelentős településeken több fronton is támadunk. Az első, ami hozzánk köthető, azok a prevenciós kiadványok, amik közel százezer példányban, öt nyelven jelennek meg. Ezeket a kiadványokat nem csak rendőr kollégák terjesztik, hanem az úgynevezett közterületi bűnmegelőzési feladatokat ellátó diákok is. Közel száz fiatalt foglalkoztatunk, akik kezdetben még csak Balatonfüreden, majd Veszprém és Várpalota területén járőröztek , idén azonban már Balatonfűzfőn is indul egy ilyen csapat.

A diákok felügyelnek, tájékoztatnak, illetve ha veszélyhelyzetet észlelnek, akkor azt jelzik felénk. A kiadványaink továbbá megtalálhatók lesznek az úgynevezett bűnmegelőzési centrumokban, így Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Veszprémben, Tapolcán és Badacsonytomajon - mondta még az alezredes, aki hozzátette, hogy a szállodákkal is felvették a kapcsolatot, megjelennek a nagyobb nyári rendezvényeken, illetve pénzintézetek szakembereivel ellenőrzik a legfontosabb helyeken lévő bankautomatákat, ugyanis a bűnözők itt is vadászhatnak az óvatlan turistákra.

- A főkapitányság emellett még indít egy programot, ami a Legyen útitársa a biztonság névre hallgat, és arról szól, hogy az idelátogató turisták egy bűnmegelőzési totót tölthetnek ki, ami fontos információkon túl bizonyos helyeken jelentős kedvezményeket is biztosít a számukra - fűzte hozzá Futtató Norbert, majd elárulta, hogy nem csak az idelátogató turisták, hanem az innen elutazók védelmére is gondoltak.

- A főkapitányság a közelmúltban indította a Nyaraljon nyugodtan, tudja biztonságban értékeit nevű programot. Aki egy bejelentő lapon kéri ingatlanának védelmét, annak a rendőrség heti egyszeri bejárással biztosítja a külső áttekintést, gyanús jelek esetén pedig telefonon értesíti a tulajdonost - mondta még Futtató Norbert. Az alezredes végezetül kiemelte, hogy majdnem minden település honlapján láthatók bűnmegelőzési információk, illetve a polgárőrségekkel is szoros az együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!