Hírek

2016.10.21. 15:07

Megdöbbentő! Amputálnak, mert drága a gyógyítás?

Háromszor annyi Magyarországon az amputáció, mint az EU többi országában, közölte érdeklődésünkre Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke, a szakszervezethez tartozó érsebészeti szekció adatai alapján.

Kovács Erika

Elmondta, a rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi finanszírozást, amennyibe a beavatkozás kerül, így például egy combközépi amputációért többet fizet a biztosító, mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy ha megfelelő csapat áll rendelkezésre és meglehet menteni a végtagot, akkor is amputálnak, hanem azt, hogy abszurd módon így ,,veszteséget" termelnek a kórháznak. Dénes Tamás aláhúzta továbbá, a 2016. augusztus 1-jén megjelent új finanszírozás nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség javaslatait, így továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában, ennek az volt és az a következménye, hogy a legtöbb helyen nem fejlesztették az érsebészetet, közvetett módon az érsebészet nem vonzó a fiataloknak és így nagyon kevés az érsebész rezidens. Szakmai javaslataikat egyelőre nem hallgatta meg az egészségügyi kormányzat. Beszélt arról is, hogy Magyarországon igen magas a korai, azaz a 65 éves életkor előtti halálozás. A vezető halálokok között a keringési rendszer betegségei állnak, ez felelős a halálozások feléért. A halál közvetlen oka a szív koszorús ereinek meszesedése, de a betegeknél nem csak a koszorús ereiken vannak szűkületek, hanem az agyi-, hasi-, alsóvégtagi ereiken is. Amiatt, hogy a szövetelhalás miatt felszabaduló káros anyagok, a folyamatos gyulladás okozta keringési megterhelés ne okozza a beteg halálát, amputációra lehet szükség, fogalmazott az elnök.

- Összességében elmondható, hogy a magas amputációs arány egy összetett folyamat eredménye, és a rossz finanszírozás az csak a jéghegy csúcsa. Ez a folyamat elkezdődik ott, hogy a betegek még mindig nincsenek tisztában  felelősségükkel a saját egészségüket tekintve, folytatva azzal, hogy sok helyen már nincs háziorvos, ahova elmehetnek. Erre rátevődik az, hogy egyre kevesebb helyen tudnak a szakma szabályai szerint magas szintű érellátást nyújtani, ide értve a diagnosztikát, intervencionális angiológiát és érsebészetet is, hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!