Hírek

2016.11.19. 08:09

Megalapozta az életet - Százéves a Csermák Antal Zeneiskola

Veszprém – Mindent a zeneiskolától kaptam, megalapozta és meghatározta az életem, mondta Ókovács Szilveszter, a Csermák Antal Zeneiskola jubileumi koncertjén a Hangvillában.

Balla Emőke

A Magyar Állami Operaház főigazgatója is a százéves veszprémi zenede növendéke volt, innen indult zenei pályafutása. Trombitált, harsonázott, ifjúsági fúvószenekarban játszott, ezáltal gyerekként eljutott a finnországi Rovaniemibe, énekelni tanult, itt döntötte el, hogy mégsem jogász, hanem énekes lesz.

Ha nem lett volna a zeneiskola, nem lennének ilyen lehetőségei, mint most, állította Ókovács Szilveszter: nem állna az operaház élén, nem élné át azt az élményt, hogy Domingo a dalszínház énekkarát kéri fel az Aida turnéjára. A zeneiskola egy városnak tartást ad, a zenére fogékony növendékeknek pedig esélyt, közölte az est vendége.

Molnár Péter, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője szólt arról, hogy 1916 őszén kezdődött a tanítás a zeneiskolában, a jubileumi koncertre visszahívták az egykori, ma zenei pályán lévő növendékeket. Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: nehéz időszakban hozták létre a zeneiskolát, de egy erős közösség mindig úrrá tudott lenni a nehézségeken.

Az akkori döntés azt üzeni, hogy egy városnak az iskola, a kultúra, a zene megtartó ereje, nem a pillanatnak hanem hosszú távra, a jövőnek szól. Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Veszprémi Tankerületének igazgatója azt mondta, szép jövő áll az intézmény előtt, melynek rendezvényeit évente több mint 10 ezer ember látogatja. A jubiláló zenedét Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége díszoklevéllel köszöntötte, amit Molnár Péter intézményvezető és Uher Bertalan intézményegység vezető vett át. Ságodi László a Kapu Egyesület felajánlását, egy hegedűt, Sümegi Elemér hegedűkészítő ajándékát adta át az igazgatónak.

A koncerten az iskola egykori növendékei zenéltek: Dóczi Áron (hegedű), Dóczi Péter (gordonka), Gudor Judit (klarinét), Szekeres László (zongora), Kaczander Orsolya (fuvola), Szabó Judit (gordonka), Holló Aurél (vibrafon), Fers Márta (ének), Pfeiffer Gyula (zongora), Hordós Johanna (zongora), Csaby Balázs (fuvola), ifj. Csaby Csaba (zongora). Többen közülük hazai és külföldi zenekarokban muzsikálnak, szakközépiskolákban, főiskolán tanítanak, van köztük Kossuth-díjas művész.

Valamennyiüket bemutatta az est moderátora, Bolla Milán, a Bartók Rádió műsorvezetője, aki szintén Veszprémben tanult zenélni. Ő ismertette a különböző tanszakokat, az egykori és jelenlegi tanárokat, diákokat, kórusokat. A közönség fényképeken idézhette vissza élményeit, a vetítést a műsor rendezésében szerepet vállaló Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány szervezte.

A hangversenyt egy fanfár nyitotta, a négy fúvós Lakatos Orsolya szerzeményét adta elő. Fellépett a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar. Erre az ünnepi alkalomra állt össze a Spiritoso csellóegyüttes Pájer Sára, Nagy Tamásné és Dóczi Péter egykori növendékeiből. Itt muzsikált többek között M. Tóth Géza Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a Színház- és Filmművészeti egyetem rektora. Ő is az intézmény növendéke volt, ahogyan Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, agykutató, Gál Ottó, a világ egyik legsikeresebb nyelvtanulója, Pacsay Attila zeneszerző, Kovács Krisztina dramaturg, Szoboszlai András orvos, Gózon Ákos tudományos újságíró és Albert Fruzsina szociológus.

A zeneiskolában 1916. október 1-jén 115 beiratkozott növendékkel kezdődött a tanítás, az intézményben ma közel 1000 tanuló muzsikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!