Hírek

2016.07.08. 13:59

Megakadályozták a katasztrófát - Hősies helytállásáért kitüntetést kapott két tűzoltó

Pápa - Hősies helytállásáért elismerésben részesített két pápai hivatásos tűzoltót Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

Polgár Tibor

Az emberi élet megmentése, az anyagi javak megóvása, a súlyosabb veszteségek elkerülése érdekében végzett kiemelkedő, hősies helytállása elismeréseként az OKF első embere kitüntetést adományozott a pápai hivatásos önkormányzati tűzoltóság állományához tartozó Baki György tűzoltó főtörzsőrmesternek és Pammer Péter Pál tűzoltó törzsőrmesternek. - Ez a cím az elöljárók elismerése, illetve közvetve az egész társadalom elismerése azoknak a kollégáknak, akik káreseteknél olyan rendkívüli tettet hajtanak végre, mellyel a segítségre szoruló állampolgárok, illetve a beavatkozást segítő társaik életét menthetik meg. Bár a kitüntetést ketten kapták, az elismerés az egész csapatot illeti - nyilatkozta Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője.

Baki György
Fotó: Meleg Andrea

Április 18-án éjjel 2 óra-kor érkezett riasztás a pápai tűzoltóság parancsnokságára, miszerint Pápateszéren kigyulladt egy családi ház, amelynek lakója egy idős, mozgáskorlátozott férfi. Pammer Pétertől megtudtuk, miután kiérkeztek a helyszínre, kollégájával bementek a házba, ahol észrevettek egy gáztűzhelyet. - Megpróbáltuk megközelíteni, hogy megnézzük, nincs-e gázpalack a közelében. A nagy füstben szinte semmit nem láttunk. A társam hozott egy hőkamerát és ennek segítségével próbálta felderíteni a lángoló helyiségeket. Ekkor bukkant rá a gázpalackra, amit átadott nekem. Kivittem a házból biztonságos helyre, és elkezdtük a hűtését - elevenítette fel a történteket Pammer Péter.

Pammer Péter Pál

Baki György hozzátette, úgy vonultak ki a helyszínre, hogy tudták, az idős férfi életét már nem menthetik meg. - Telefonon olyan információt kaptunk, hogy a házfödém leomlott. Így sejtettük, kevés az esély arra, hogy életben találjuk a szerencsétlenül járt idős bácsit. Miután a gázpalackot kivittük a házból, őt is megtaláltuk, de sajnos már nem élt - emlékezett vissza a tűzoltó főtörzsőrmester. Baki György kérdésünkre elmondta, miután észrevette a gázpalackot, nem volt ideje a mérlegelésre, ugyanis nagyon közel volt az égő födémhez. Azonnal cselekednie kellett. - Ilyenkor senki nem gondol arra, hogy közben veszélyben foroghat az élete. Első az életmentés és tárgymentés - hangsúlyozta Baki György.

A gyors tűzoltásnak és a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően sikerült megakadályozni azt, hogy a gázpalack felrobbanjon, ezáltal a területet övező családi házakban károsodás következzen be. A tüzet valószínűleg ágyban történő dohányzás okozhatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!