Hírek

2016.09.20. 19:20

A boldogság nyomában

Még sokat panaszkodunk - Magyarország boldogságtérképe szerint megyénk jó helynek számít.

Kutasi Zsófia

A szakemberek általában egyetértenek abban, hogy a boldogságra való képesség tanulható és erősíthető. Azonban számos egyéb tényező is befolyásolhatja a pozitív érzés átélését. A Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére az ELTE Pozitív Pszichológiai Laboratóriumának vezetője, Oláh Attila professzor és munkatársai végeztek el egy hazai boldogságszintet felmérő kutatást.

737 településről több mint ötezren töltöttek ki kérdőíveket, amelyekben a kérdések többek között a stresszre és mentális egészségre vonatkoztak.

Bagdi Bella, az alapítvány elnöke elmondta, a cél az volt, hogy elkészítsék Magyarország boldogságtérképét és megvizsgálják, mely tényezők befolyásolják a boldogságszintet. Az elnök szerint a boldogtalanság egyik fő oka a negatív jövőkép és a pesszimizmus, amely az élet minden területét beárnyékolhatja. Bagdi Bella kérdésünkre elmondta, gyakran találkozik azzal, hogy az emberek reakciói sokszor nincsenek összhangban a gondolataikkal. Sokan panaszkodnak, negatív képet festenek magukról és a jövőjükről.

Bagdi Bella szerint számos eszköz áll rendelkezésre a pozitív érzések erősítésére; az optimizmus egyik módszere, hogy lássuk magunkat olyannak, amilyenek lenni szeretnénk. Meg lehet tanulni és a hétköznapi életbe lehet integrálni ezeket a technikákat. Az alapítványi boldogságprogramot klubokban, a boldog-

ságóra programot több iskolában is bevezették. Bagdi Bella elmondta, Veszprém megye nagyon jól áll a boldogság tekintetében.

Payrich Mária pszichiáter a témával kapcsolatban elmondta, a boldogság fogalmát tudósok, kutatók régóta próbálják definiálni, elemezni. Amerikában a húszas évek vége óta tart egy kutatás, melybe többek között egyetemi hallgatókat, szegénységben élőket vontak be. A kutatásból kiderült, azok az emberek boldogabbak, akiknek jól működő kapcsolataik vannak, legyen szó családról, barátokról. A jó minőségű érzelmi viszonyokban biztonságban érzik magukat, mindig számíthatnak egymásra. A szakember szerint ez a faktor, ami a leginkább meghatározó.

Akik boldogok, pozitívan állnak hozzá a világhoz és magukhoz, energikusak, határozottak, nagy kedvvel végzik a dolgukat, eredményesek, jobb a fizikai, mentális egészségük és hosszabb életre számíthatnak. Payrich Mária szerint a boldogság összetett fogalom, számos tényező befolyásolhatja. Elmondható, hogy ötven százalékban genetikai, tíz százalékban környezeti tényezőktől, negyven százalékban az egyéntől függ.

- Sokat tehetünk azért, hogy nyitottak legyünk, a kapcsolatainkban meghitt érzéseket tudjunk átélni - mondta Payrich Mária.

Magyarország a boldogság tekintetében világviszonylatban a középmezőnyben van, az élen a dél-, illetve a közép-amerikai államok találhatóak.

A pszichiáter szerint a jobb szociális körülmények, az izoláltság minél kisebb mértéke szintén hozzájárul a boldogság érzésének nagyobb mértékű átéléséhez.





Címkék#felmérés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!