Hírek

2016.10.27. 14:35

Még mindig gáz van a kazánnal: a kéményt is cserélni kell

Tovább fokozódik a gázos helyzet, a kéményt is cserélni kellene, ahhoz viszont nem jó a régi kazán.

Piltman-Horváth Barbara

Nemrégiben írtunk olvasónk problémájáról, akik társasházban él, és elromlott a kazánja. Ez még csak a kisebb gond, hiszen ki tudja cserélni újra, de egy európai uniós szabályozás miatt már csak kondenzációs kazánt szereltethet be, amihez viszont a társasház kéményeit is fel kell újítani, de a többi lakónak még a régi típusú készülékkel rendelkeznek. Kuszának tűnik? Az. Megpróbáljuk kibogozni.

A legutóbbi történetet ott hagytuk abba, hogy olvasónknak már az is problémát jelent, hogy olyan gázszerelőt találjon, aki rendelkezik az új kazán beszereléséhez elengedhetetlen jogosítvánnyal. Most a gond másik felével foglalkozunk, nevezetesen azzal, hogy az új kazánhoz új kémények is kellenek.

No de a történet korántsem ilyen egyszerű. A társasház fogalma magában hordozza, hogy nem olvasónk az egyedül lakó. A többi lakásban viszont remekül szolgál a hagyományos kazán, amihez a megfelelő kémények is vannak felrakva a tetőre. A kondenzációs kazán beszerelésével pedig elengedhetetlen a kémények felújítása is, amik így viszont a hagyományos készülékekkel nem lesznek kompatibilisek.

A kémény újrarakásához társasházban a lakógyűlés beleegyezése kell, de a közös képviselő sem kötelezhet senkit arra, hogy lecserélje a kazánját több százezer forintos készülékre csak azért, mert egy másik lakásban elromlott. Ugyanakkor gondoljunk bele abba a helyzetbe is, amiben olvasónk van, aki jelenleg hősugárzókkal és olajradiátorokkal tudja megoldani a fűtést, és lábasban melegíti a vizet a fürdéshez.

Jó lenne, ha valami megoldást is tudnánk adni a problémára, egyelőre azonban ilyennel nem szolgálhatunk. Maga a jogalkotó sem gondolt bele, hogy ilyen helyzetben mi a teendő, márpedig biztosak lehetünk benne, hogy nem olvasónk az egyetlen, akit érint. Nemrégiben a Kossuth rádió Napközben című adása is foglalkozott a témával, megoldásként a szakemberek azt javasolták, hogy keressük fel a jogalkotókat. Így tehát még mindig marad a hősugárzó és a lábas meleg víz, ha csak Brüsszelben ki nem találnak valamit gyorsan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!