Hírek

2016.12.02. 17:45

Még él a hagyomány

Veszprém – Az ünnep arról szól, hogy megtartsuk a hagyományokat, a szakma tiszteletét és azt az erős összetartó erőt, amely a bányászatban dolgozók közösségére jellemző – mondta Kolláth János, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének főkönyvelője.

Kutasi Zsófia

- Szent Borbála ünnepe régóta hagyomány hazánkban. Minden évben kétféle bányásznapot tartunk: szeptemberben a munkást, az embert, Szent Borbála napján a szakmát ünnepeljük. Amíg megemlékezünk róla, él a bányászat – mondta Kolláth János.  A szakember kiemelte, Magyarországon már csak két helyen dolgoznak a föld alatt a bányászok; Bakonyoszlopon és Márkushegyen.

A Szent Borbála napi megemlékezésen a volt bányász székházban együtt emlékeztek a régi időkre a bányászok; egykor Veszprémből irányították Közép Dunántúl szénbányászatát. Az ünnepségre az egykori vállalatból kialakult és megmaradt szervezetek, hagyományőrző egyesületek képviselői érkeztek a megyéből.

- Az ősi hagyomány, Szent Borbála, keresztény vértanúhoz kapcsolódik, aki nem csak a bányászok, de kohászok, tüzérek, építészek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje is. Közkedvelt szent, hazánkban nagy népszerűségre tett szert - fogalmazott Pölczmann István, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki elmondta, a rendszerváltást követően, 1989-től a szakmai szervezet döntése alapján ünnepeljük újra a bányásznapot.

A rendezvényen Bács Péter, nyugdíjas bányász kiemelte, az ünnep lehetőséget ad a megemlékezésre is. Németh György, a Veszprémi Szénbányák nyugalmazott vezérigazgatója a térség bányászatának fénykorát elevenítette fel.

Az ünnepséget az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a bányász szakszervezetek szövetsége a Veszprémi Bányász Nyugdíjas Klub  szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!