Hírek

2015.08.28. 17:35

Meg akartam védeni magam! Megszólal a riasztópisztollyal kutyákra lövöldöző nő

Várpalota – Állítása szerint megijedt a felé rohanó kutyáktól, azért tüzelt riasztópisztolyával a várpalotai Ady-lakótelepen Riedl Márta.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról beszámoltunk, szerda este egy középkorú nő pisztollyal lőtt rá két kutyára a várpalotai Ady-lakótelepen található közparkban. Riedl Márta a Naplónak elmondta, félelemben él a városrészben sokszor szabadon futkározó harci kutyák miatt, ezért szerzett be egy riasztópisztolyt, amelynek tartásához a szükséges hatósági engedéllyel is rendelkezik.

- Még mindig a szerdán történtek hatása alatt vagyok - mondja otthonában Riedl Márta, aki kiskutyájával, Pongóval fogad a Kálvária városrészben található lakásban.

- Szerdán este kutyát sétáltatni mentem le a házak közé a barátnőmmel. Előtte kinéztem az ablakon, hogy ott vannak-e a harci kutyák. Szerencsére nem láttam őket. Máskor is akadt problémám velük, épp ezért, önvédelmi célból szereztem be egy riasztópisztolyt, ami akkor este is az övtáskámban volt - kezdi a történetet a középkorú nő.

- Amikor azonban leértünk a házak közti füves területre, ahol egyébként sokan sétáltatják kutyájukat, s gyerekek is rendszeresen játszanak, a szemközti panelház mögül feltűntek a már említett harci kutyák. A gazdáikat sehol sem láttam, póráz nélkül, habzó szájjal rohantak felém. Nagyon megijedtem, nemcsak magamat, hanem a kiskutyámat is nagyon féltettem, ezért leadtam egy figyelmeztető lövést a riasztópisztollyal. Higgye el, nem akartam én senkit sem bántani, de valahogy meg kellett védeni magam a dühös ebektől - érvel Riedl Márta.

Riegl Márta és kiskutyája, Pongó. Előtérben a riasztópisztoly és a hozzá tartozó engedély
Fotó: Szabó Péter Dániel

Hozzáteszi, a lövés hangos zajára aztán előkerültek az érintett kutyák gazdái, akik állítása szerint nyomdafestéket nem tűrő módon kezdték el szidalmazni. - Én is tettem rájuk néhány ingerültebb megjegyzést, ám néánáy perc múlva a barátnőmmel és a kutyáinkkal elindultunk a közeli erdő felé. Ott láttam, hogy jönnek a rendőrök, akiknek bemutattam a pisztolyra szóló engedélyemet is. Együtt visszamentünk aztán a házakhoz, ahol a szembesítésnél, a járőrök szeme láttára vicsorogtak rám rám habzó szájjal a kutyák, a gazdáik a nyakörvüknél fogva tartották vissza őket - mondja Márta, aki csütörtökön a Várpalotai Rendőrkapitányságon is feljelentést tett.

- Tűrhetetlen, ami itt folyik a lakótelepen, felelős kutyatartókra lenne szükség. Valamit tenni kell, hogy ne kelljen félelemben lemennünk a házak közé - tette hozzá.

Egy stabil idegrendszerű kutya esetében is kiszámíthatatlan, hogy milyen hatással jár egy ilyen nagy zajjal, és vélhetően fenyegető mozdulatokkal, testtartással járó negatív inger, mondta érdeklődésünkre Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző. A kutya elszaladhat, de kiválthatunk olyan félelmi agresszióból fakadó védekezési ösztönt is, amely éppen az ellenkező reakciót váltja ki. Ezzel nem csak önmagunk, de a környezetünkben tartózkodó többi ember és kutya testi épségét is kockáztathatjuk, mondta a szakember, aki hangsúlyozta, a kutyatámadások legnagyobb százaléka a kutya önvédelmi mechanizmusaira vezethető vissza.

A kutyatréner szerint megjósolhatatlan, hogy egy ilyen jelentős negatív tapasztalat milyen maradandó viselkedésbeli torzulást okozhat még az egyébként jól szocializált kutyákban is: félelmet kelthetnek bennük ezután már a kisebb hanghatások is, ahogyan a lövöldöző nőre hasonlító személyek is kiválthatnak félelmet vagy agressziót az érintett kutyákban, de az is elképzelhető, hogy idegenkednek majd a kutyafuttató helyszíntől. A kutya-kutya, valamint az ember és kutya közötti interakciók minősége nem az eb méretétől, hanem a kutya megfelelő mértékű, fajtársakhoz és környezeti ingerekhez való szocializáltságától, és az ember mindenkori magatartásától függ, tette hozzá Bara Ivetta.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!