Hírek

2016.05.03. 06:22

Matematikából érettségiznek ma a diákok

Veszprém - Matematikával folytatódnak ma reggel az érettségi vizsgák. Emelt szinten megyénkben két iskolában vizsgáznak.

Balla Emőke

Reggel 8 órakor kezdődött a matematika írásbeli érettségi vizsga. A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, a diákok először az I. feladatlapot oldják meg 45 perc alatt, a II. feladatlapra 135 percük van. Az I. feladatlap 10-12 rövid feladatot tartalmaz.

Fotó: Penovác Károly

A II. feladatlap két részre oszlik: az elsőben három feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, a második rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázónak kettőt kell választania. Az írásbeli vizsga minden témát felölel, az első részben definíciókra, alapfogalmakra, egyszerű összefüggésekre kell számítani. A második részben hosszabb, vagy több gondolkodást igénylő feladatok következnek.

A matematika emelt szintű írásbeli 240 perces. Az vizsga két részes, az első feladatsort nem szedik be, így a diákok szabadon dönthetik el, mennyi időt szánnak az egyes részekre és feladatokra, illetve milyen sorrendben oldják meg azokat. Az I. feladatsor négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt feladatot tartalmaz, ebből négyet kell kiválasztani, megoldani az érettségizőknek. A diákok közép- és emelt szinten is vihetnek magukkal függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt.

Schultz Zoltán, a veszprémi Lovassy László Gimnázium igazgatója elmondta, intézményükben 94 diák érettségizik középszinten, 91 tanuló pedig emelt szinten, közülük 33-an a Lovassy gimnázium tanulói. Emelt szintű matematikai írásbeli vizsgát megyénkben csak két helyszínen - a Lovassyban és a pápai Türr István Gimnáziumban - írnak, így a lovassys érettségizők mellett a többi veszprémi intézmény emelt szinten vizsgázó tanulója is itt érettségizik. Ahogyan a magyar érettségin, ma is van sajátos nevelési igényű diák, aki a középszintű vizsgát háromnegyed órával később, 11.45-kor fejezheti be. A Lovassy gimnáziumban emelt szintű matematika képzés is működik, de nem minden tagozatos diák ír emelt szintű vizsgát. Az érettségizők maguk döntöttek arról, hogy melyik vizsgatípus a legoptimálisabb számukra a felvételi pontszámokat tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!