Hírek

2017.01.20. 18:50

Másodfokon a vörösiszap-per – hétfőn kezdődik a nyilvános ülés!

Győr, Veszprém-A Győri Ítélőtábla B. Zoltán és társai ellen közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy másodfokú tárgyalására január 23-án, 24-én, 25-én és 26-án nyilvános ülést tűzött ki, közölte az ítélőtábla.

Kovács Erika

Az ügyben korábban megírtuk, a Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Magyar Alumínium Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

A 15 ember ellen különböző vádpontokban, így halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat.

Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész fellebbezett mind a 15 vádlott terhére többek között büntetőeljárási jogszabálysértés, a végindítvány szerint a bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása és egyéb rendelkezések meghozatala végett.

Ismert, átszakadt a Magyar Alumínium Zrt. tízes számú kazettájának gátja 2010. október 4-­én, és a lúgos, maró hatású, több mint egy millió köbméter zagy elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, tíz ember meghalt, 227-­en megsérültek, több száz épület lakhatatlanná vált. A vádlottak az utolsó szó jogán ártatlannak tartották magukat, felmentésüket kérték. Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész valamennyi vádlottra letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!