Hírek

2017.02.28. 21:25

Maskarában mulattak a csopakiak

Csopak - Farsang farkán, vasárnap rendezték meg a tizenhetedik asszonyfarsangot a kultúrházban, mely zsúfolásig megtelt most is, mint minden alkalommal.

Szendi Péter

A vendégeket a Csopak- paloznaki Református Asz-szonykör vezetője, Akócsi Katalin, valamint a Nők a Balatonért Egyesület helyi szervezete nevében Tarnai Dezsőné köszöntötte. A farsangolás szokását részben a Balaton-felvidék XVI-XVIII. századi asszonyi mulatságok alapján, részben az iskolai vígjátékok farsangolása szerint rendezik meg évek óta. Az asszonyok farsang utolsó vasárnapján férfiak nélkül maskarába öltözve mulattak a pincékben. Az eszem-iszomhoz valót a faluban gyűjtötték össze. Az 1600- 1700-as évek szerzetes, (pálosok, bencések) protestáns kollégiumok tanárai és diákjai farsang idején vidám darabokat írtak és adtak elő. Csopakon csak asszony szereplőkkel, megfelelő jelmezekben, maskarákban játszanak bohózatokat, vígjátékokat, immár tizenhét éve.

A fináléban a Csopak-paloznaki Református Asszonykör csujogatásokkal és vidám énekekkel idézte a színpadra a farsangi hangulatot Fotó: Szendi Péter

Ez a szokás a településen már hagyomány, a Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület csopaki szervezetének asszonyaival. Idén az asszonykör amatőr színészei Mahovits Gyula Nem kell egy asszonynak mindent látni című falusi komédiáját, Heltai Jenő A nagy nő című egy felvonásos tréfáját és Nóti Károly A csillár című bohózatát adták elő.

A NABE asszonyai kissé pajzán, vidám versekkel és humoros történetekkel nevettették meg a nézőket. A fináléban az asszonykör csujogatásokkal és vidám énekekkel idézte a színpadra a farsangi pincék hangulatát. Nótákkal köszönték meg a tapsot és hívták a vendégeket a jövő évi asszonyfarsangra is. A vidám mulatozás szeretetvendégséggel és a tombolahúzással fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!