Hírek

2017.07.25. 18:10

Másfél hónap a nyár a boltokban

Nehéz az év során olyan időszakot találni, amikor nincs valamilyen akcióval kecsegtető plakát, tábla vagy felirat az áruházak eladótereiben, kirakataiban. A legnagyobb leárazások azonban a szezonváltásokhoz kapcsolódnak. A boltosok tapasztalatai szerint a vásárlók „megmozdulnak” az akciókra.

Molnár Sándor

Bár a nyaralási időszak csak néhány hete kezdődött el igazán, miután az iskolákban befejeződött a tanítás, az üzletekben máris söprik ki a nyári árukat. Tulajdonképpen most érdemes nyári ruházatot, fürdőruhát vagy szellős lábbelit vásárolni. Veszprémet járva látható, a nagy bevásárlóközpontok üzletei és a kisebb boltok, butikok is egyre-másra hirdetik a 20-30-50, sőt, olykor 70 százalékos leértékeléseket. A legtöbb akció már június végén elkezdődött. Az egyik Kossuth utcai cipőboltban is olcsóbban vásárolhatunk már ebben az időszakban, és az akció hatására többen is benéznek a boltba.

- A leárazások szerintem túl korán kezdődnek el. Gyakorlatilag mire megjön az adott szezon, már akciózni kell a multik hatására, mert ők elrontották az embereket, és a vásárlók ezt elvárják - vélekedik Nagyné Hegyi Anna üzletvezető. Elmondja még, hogy próbálnak azért szelektálni, a régebbi dolgokat fél áron adják, a szezonális termékeket 30 százalékkal olcsóbban, de vannak olyan állandó modellek is, amelyek nem kerülnek bele a leárazásba. Viszont az akciósan vett, időtálló, klasszikus lábbeliket új tulajdonosuk jövő nyáron is nyugodtan felveheti majd.

A tapasztalat az, hogy július első felében mindig visszaesik a forgalom, mert aki a szezonra akar vásárolni, az megveszi május-június hónapban, aki pedig olcsóbban szeretne hozzájutni, az kivárja a július végét.

- Július első két hete után kénytelenek vagyunk akciózni, nem tudunk tovább várni, pedig azt tartanám jogosnak, ha csak augusztus végén kezdődne el a leárazás - teszi még hozzá a tulajdonos.

Egy másik belvárosi üzletben, ahol alkalmi ruhákat kínálnak, szintén az a tapasztalat, hogy a vásárlók "megmozdulnak" az akciókra. Igaz, nem akkora az érdeklődés, mint régen volt, de megnézik a kínálatot, és azt is, hogy milyen újdonságok érkeztek.

- Elég speciális bolt a miénk, mert nagyon sok az alkalmi ruha nálunk. Nekünk ez az erősségünk a sok esküvő miatt, és most itt az Anna- bál is. Ha valaki bejön és látja, hogy akció van, megpróbálja és viszi a ruhát, de sosem szoktunk korán akciózni. A multinacionális cégek már februárban berakják a kínálatba a nyári ruhákat, és június- júliusban elkezdik a leárazást. Amíg dolgoznak a varrodák és a nagykerek, addig mi nem akciózunk, csak július végén és augusztusban, előbb nem - meséli Vakli Károlyné ügyvezető.

Kiderül az is, hogy sokan várják a leárazást, de a bevételen ez nem lendít, mivel fél áron adják az akciós ruhákat. Viszont arra oda kell figyelniük, hogy ne maradjon meg raktárkészlet, mert jövőre ezt a nyári kollekciót már nem lehet eladni. Nagyon sokat változik a női divat, ezért szeretnék minél jobban kiárusítani a készletet, ha másképpen nem megy, hát akcióval. A férfidivat esetében ez a veszély nem áll fent, ott nagy változások nem történnek, ők nyugodtan vásárolhatnak hosszabb távra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!