Hírek

2016.11.11. 20:10

Márton-napi megemlékezések megyeszerte

Balatonudvari, Litér, Öskü, Taliándörögd, Márkó, Somlóvásárhely, Káptalanfa, Alsóörs, Felsőörs, Tapolca, Zirc - Nem csupán a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken is megemlékeznek a hétvégén a Szent Márton-napról. Az alábbiakban ebből adunk egy kis ízelítőt.

Napló-információ

Balatonudvariban a katolikus templomban ünnepi búcsúi szentmisét tartanak 17-órakor, majd 18-kor megkezdik a lámpás felvonulást. Az útvonal célállomásán a helyi asszonyok felajánlásaiból Márton-napi ludaskása-lakomát tartanak a kultúrházban szombaton fél hétkor. A további programok között szerepel az újbor-mustra és a búcsúi batyus bál, melyen zenél a Cappuccino Zenekar.

Litéren libanap lesz 12-én 8 órától a termelői piacon.


Márton-napi lampionos felvonulást szerveztek tavaly ősszel az almádi Szent Erzsébet ligetben Fotó: Zsuffa Kálmán

Öskün Márton-napi vigasságot és népzenei találkozót rendeznek 12-én délután fél négykor a művelődési házban, majd borszentelés, lámpás felvonulás, ludaskása-vacsora zárja a napot.

Taliándörögdön a közösségi házban rendezik a Márton-napot 12-én 10.30 órától.

Márkón Márton-nap alkalmából péntek délután a kulturális központban a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 2. b osztálya és a márkói óvodások műsorával ünnepeltek. Délutánra játszóházat is szerveztek.

Somlóvásárhelyen 11-én, pénteken délután öt órakor közös lámpás felvonulással kezdődött a Márton-nap - tájékoztatta lapunkat Marton Zsolt polgármester.

Káptalanfán a Pusztai Ferenc Általános Iskola második éve a Káptalanfai Napközi Otthonos Óvodával közösen rendezi meg a Márton-napi programokat - tájékoztatott Gellei Krisztina pedagógus. Az óvodától indulnak a gyerekek a szüleikkel, majd az iskolánál a diákok is a csatlakoznak a menethez. A kultúrházig halad a társaság, sok kis apró mécses fénye mellett, ahol meleg tea és libazsíros kenyér várja a vendégeket.

Alsóörsön Kulturális műsorral, bormustrával és Márton-napi bállal várják az érdeklődőket az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban. A program szombaton 18 órakor kezdődik, zenél a Veszprém Városi Cigányzenekar és a Sa-Si duó - tájékoztatta lapunkat Hebling Zsolt polgármester.

Felsőörsön a Nők Felsőörsért Egyesület idén is megrendezi hagyományos Márton-napi libás napját a civil házban. A rendezvény kézműves-játszóházzal kezdődik fél ötkor, a továbbiakban zenés műsor és vacsora várja a vendégeket.

Tapolcán családi napot és lampionos felvonulást szervez a Nagyboldogasszony iskola, a Szent Erzsébet Óvoda, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete és a könyvtár november 12-én 15 órától a Templom-dombon és az iskolában. Az érseki szentmisét követően kézműves-játszóház várja a gyerekeket. Fellép a Zajongó gyermekzenekar, Szent Márton élete jelene-tekben elevenedik meg, lesz szeretetlakoma, állatsimogató, mazsorettbemutató, majd lampionos felvonulás zárja a napot.

Zircen a Reguly múzeum egész napos családi programot szervez Szent Márton és a ludak jegyében. A rendezvény társszervezője a Bakonyi Finnbarátok Egyesülete.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!