Hírek

2016.10.21. 13:08

Mars ki, ruszki! Vesszen Rákosi!

Éljen a forradalom! Vesszen Rákosi! Mars ki, ruszki! – skandálták a veszprémi fiatalok a pénteki történelmi játékon.

Balla Emőke

Sebő József író, a Padányi Katolikus iskola tanára a korabeli sajtó alapján, eredeti szövegeket felhasználva öt évvel ezelőtt írta meg a Veszprém anno – 1956 című darabját. A dramatizált történelmi játékot a Pannon Egyetem hallgatói három alkalommal adták elő, végigjárva a veszprémi forradalom egykori helyszíneit.

 

A Padányi Katolikus Iskola úgy döntött, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján a történelmi játék felelevenítésével csatlakozik az „'56-os emlékév" veszprémi programjához. Az intézmény valamennyi tanára és diákja felvonult, általános iskolások és középiskolások. A Pannon Egyetem B épülete elől indultak, ahol a diákok többek között azt skandálták: „Éljen a forradalom! Vesszen Rákosi! Üresek a vagonok, menjetek haza davajok. Mars ki ruszki! Mars ki ruszki! Alakítsunk forradalmi tanácsot!" Az egyetem A épülete előtt megalakult a megyei forradalmi tanács, hatpontos követelést fogalmazott meg. A darab szerint Brusznyai Árpád azt mondta: „Őrizzétek meg nyugalmatokat ezekben a nehéz percekben. Tartózkodjatok minden erőszakos cselekedettől, nehogy tiszta ügyünk igazságát ellenséges elemek visszájára fordítsák." A Megyeháza előtt ismertették a megyei forradalmi tanács felhívását, majd a menet az Óváros térre vonult. Ott egy diák azt kiáltotta: „Tűzzük ki a városházára a forradalom jelképét, a lyukas zászlót!" „A vörös csillagot pénzért raktuk fel a Tűztoronyra, de most levesszük – ingyért".

A történelmi játékban résztvevő diákok lerántották, levették a Tűztorony tetejéről a vörös csillagot. A darabbeli egyetemisták Budapestre akartak menni harcolni, de Brusznyai tanár úr továbbra is csitította őket: „Ne piszkoljuk be nemzeti forradalmunk tisztaságát – ne legyen önbíráskodás!"

A dramatizált történelmi játék a várfokon, az István és Gizella szobor előtt ért véget, ahol elhangzott: „semmi értelme szembeszállni az oroszokkal, különösen nem a veszprémi utcavégeken". „Mi most egyet tehetünk: megőrizzük a forradalom hitét, s jobb idők eljövetelével felizzítjuk a hamvadni látszó parazsat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!