Hírek

2017.02.22. 14:54

Olyan lesz, mint egy sugárút

Márkó – Hat méter széles lesz az új út, így nagyon kulturált körülmények között lehet majd közlekedni. A fejlesztés második lépéseként a főutcáról a bekötő utcákat is megépítik pályázati forrásból.

Molnár Sándor

Az útépítés március 20-án kezdődik, ha az időjárás nem szól közbe, és előreláthatólag két hét alatt befejezik majd.

– A kormány támogatja azokat a településeket, amelyek adósságkonszolidációban nem részesültek.  Nekünk nem volt adósságunk, ezért a falu lélekszámának arányában 20 millió forintot kaptunk. Ezt az összeget a Kálvária utca felújítására, illetve a még murvás szakasz kiépítésére használjuk fel – tájékoztat Hartmann Antal polgármester.

A közel egy kilométeres útból mintegy 450 méter már aszfalttal rendelkezik. Ezt felújítják és kiszélesítik. A maradék, körülbelül 550 méteres szakasz jelenleg murvás út, amelyet a közművesítéskor az útépítés normáinak megfelelően előkészítettek, tehát erre az alappal rendelkező rétegre megy majd rá az aszfalt. A 20 millió forintból marad még annyi, hogy a falu összes utcanév tábláját egységessé tudják tenni, tehát mind a 25 utca új névtáblát kap.

Hartmann Antal polgármester az új út helyét mutatja
Fotó : Molnár Sándor

Közel egymillió forintért fásítanak is. Az új út két oldalára hegyi juhart ültetnek. Olyan lesz, mint egy sugárút, mert 86 darab előnevelt, földlabdás fát helyeznek el. A munkát a helyi közmunkások végzik, akik tízen vannak a faluban és a fák helyét már ki is ásták. Az ültetéshez a jó minőségű földet a település egy másik részéből szállítják ide.

Az új szakasz megépítése azért fontos, mert 127 lakótelek lett itt kialakítva, gyakorlatilag egy családiházas lakóparkkal bővült Márkó, amelynek a beépítettsége 70-80 százalékos. A Kálvária utca bonyolítja a falu forgalmának jelentős részét, és az épülő úttal megmentik a portól.

– Hat méter széles lesz az új út, így nagyon kulturált körülmények között tudunk majd közlekedni. A főutcáról a hat bekötő utcát is megépítjük, az egy második lépcső lesz, most van tervezés alatt. Szeretnénk még ebben az évben ezt is megcsinálni. Pályázat útján erre is nyertünk 40 millió forintot, de ez akkor realizálódik majd, ha az engedélyek meglesznek – sorolja a további terveket a polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!