Hírek

2016.09.30. 19:49

Vissza kell térni a hitünkhöz

Veszprém - Vissza kell térnünk a hitünkhöz, a Tízparancsolathoz, mondta Márfi Gyula érsek a bazilikában azon a misén, melyen a határvédelemért, a rendvédelmi szervek munkájáért adtak hálát.

Balla Emőke

A hálaadás és az áldozat a keresztény élet két alapja, két tengelye. Mindenért hálát lehet adni – a felkelő napért, levegőért, a föld terméséért, az egészségért -, de azért is, ha elfogy az erőnk, ha megpróbáltatásokkal találjuk szembe magunkat.

Hálát adunk azokért a katonákért és rendőrökért, akik eddig megvédték a határainkat, fogalmazott az érsek, majd nyugat-európai példákkal illusztrálta az iszlám és a keresztény vallás, valamint az iszlám és az európai kultúra közötti különbségeket, a kettő összeegyeztethetetlenségét.

Az iszlám tagadja Krisztus kereszthalálát, nem ismeri el a vallásszabadságot, az egyenjogúságot. De nem szabad haragudni a muszlimokra, hiszen ők is inkább egy hódító, totalitárius diktatúra áldozatai, mondta.

A hálaadó misén, ahol részt vettek a veszprémi katonai szervezetek vezetői, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara zenélt, Katona János vezényletével. A szentmise olvasmányát Miklós Zoltán törzszászlós, a könyörgő imádságot Ovádi Péter önkormányzati képviselő olvasta fel. Fotó: Balogh Ákos

„Szeressétek a muszlimokat, mert keresztények vagytok, ők is a felebarátaitok. De legyetek óvatosak, mert ők nem keresztények és ők nem tekintenek benneteket felebarátnak. Az inváziónak nem a muszlimok az okai, hanem mi magunk, európaiak, akik elhagytuk a hitünket, erkölcsünket.

 

Vissza kell térni a Tízparancsolathoz, a hitünkhöz” – közölte Márfi Gyula. Ahogyan egy református orvosnő fejezte ki: „hálát ad ezért az invázióért, mert a Jóisten figyelmeztetni akar bennünket, hogy nem élhetünk úgy, mint eddig”. El kell dönteni, mit akarunk, hajlandók vagyunk-e Krisztus igáját a vállunkra venni, hangsúlyozta az érsek. Meg kell változnunk pozitív értelemben, hogy Magyarországnak ne csak múltja legyen, hanem jövője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!