Hírek

2017.05.21. 06:52

Diakónust szenteltek

Veszprém - Márfi Gyula érsek a Szent Mihály Bazilikában ünnepi szentmisén szentelte diakónussá Tóth Tamást, a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékét.

Napló-információ

A szentelés szertartásán Varga István, a szeminárium rektora kérte az érseket, hogy szentelje diakónussá Tóth Tamás akolitust.

Márfi Gyula érsek homíliájában a napi evangéliumhoz kapcsolódóan a szeretetről beszélt. Elmondta, hogy a szeretet köt össze bennünket, ezáltal tudjunk magunkban növelni az Istenhez való hasonlóságot, akiről Szent János azt mondja, hogy Ő a szeretet. Isten sem rideg magányosság, hanem a létnek és a szeretetnek a közössége, akit úgy hívunk, Atya, Fiú és Szentlélek - hangsúlyozta az érsek. Elmondta, ahhoz, hogy szeretni tudjunk, szükségünk van szabad akaratra is, de ez nem a túladagolt szabadság,  hanem a mértéktartó szabadság és szeretet. A főpásztor idézte a szentelési szertartás szövegét: Legyen meg benned a tettetés nélküli szeretet, a betegekkel és a szegényekkel való törődés.

A szertartáson Tóth Tamás ígéretet tett feladata hűséges vállalásáról. Majd a Mindenszentek litániája alatt leborult a földre és a jelenlévő papokkal, hívekkel és rokonokkal együtt imádkozott. Az érsek a kezét a szentelendő fejére téve mondta el a szentelés legfőbb imádságát.

Végül a felszentelt új diakónust beöltöztették liturgikus ruháiba, megkapta szolgálata eszközét, az evangéliumos könyvet. A szertartás folytatásában már az újonnan felszentelt diakónus volt a főpásztor segítségére a szentmise bemutatásában. Tóth Tamást várhatóan jövő júniusban szenteli pappá a főpásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!