Hírek

2016.04.03. 18:14

Áramütés: egy fotóért mászott fel a vonatra?

Veszprém - Magasfeszültségű áramütést szenvedett egy 15 éves fiú vasárnap késő délután a veszprémi vasútállomáson - tájékoztatta a veol.hu-t a mentőszolgálat ügyeletese.

Polgár Tibor

Megtudtuk tőle: a vasútállomáson a fiú felmászott egy mozdony tetejére, ahol tízezer voltos áramütés érte, ennek következtében a testfelületének 60-70 százaléka megégett. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiatalt mentőhelikopterrel Budapestre szállították kórházba.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a MÁV Kommunikációs Igazgatóságát. Kavalecz Imre kommunikációs szakértő válaszleveléből megtudtuk: április 3-án 17 óra 15 perckor a veszprémi vasútállomáson egy 15 éves fiú felmászott a felsővezeték alatt, vasútüzemi területen álló tartálykocsira, és súlyos áramütést szenvedett. A sérült személyt mentőhelikopterrel kórházba szállították. Kavalecz Imre hozzátette: az esettel kapcsolatban rendőrségi vizsgálat van folyamatban. - Utasoknak és magánszemélyeknek tiltott az ilyen cselekmény, hiszen súlyos, életveszélyes balesetet okozhat, vagy akár halált is - fogalmazott az eset kapcsán a kommunikációs szakértő.

- Huszonötezer voltos feszültség volt a vezetékben, ahová felmászott a fiatal – közölte Urbán Attila, a Máv Zrt. sajtószóvivő helyettese. Hozzátette, a veszprémi állomáson a 16. vágánynál levő felsővezetéknél a tartálykocsira mászott fel vasárnap délután. Ez utasforgalom elől elzárt vasúti üzemi terület, amit tábla is jelez, melyhez két méternél közelebb nem lehet menni, mert a magasfeszültség áthúzhat.

A szóvivő hozzátette, évente egy-két esetben történik a mostanihoz hasonló baleset.

Úgy tudjuk, a fiú fényképet szeretett volna készíteni kistestvérétől és édesapjáról, emiatt mehetett magas helyre. Információk szerint a baleset után még eszméleténél volt.

Megtudtuk, a budapesti Honvéd kórház égésplasztikai részlegén az intenzív osztályon ápolják a fiatalt.

A szülők kérik, energiát küldjenek

A rendőrség az ügyben későbbre ígért tájékoztatást.

Megtudtuk, a fiú a Deák Ferenc Általános Iskola tanulója.

Az iskolában - ahol az igazgatót kerestük - találkoztunk a fiú szüleivel, akik szemlátomást a történtek hatása alatt állnak, könnyes szemmel, mindössze annyit közöltek, hogy fiúk nagyon erős. Azt kérték, írjam meg, hogy mindenki sok energiát küldjön neki.

Túlszabályozás?

- Lehet, túlszabályozottnak tűnik a sok táblától itt minden, de nem véletlenül vannak kinn a figyelmeztetések, amiket mindenkinek komolyan kell venni és a biztonság érdekében nem szabad figyelmen kívül hagyni sohasem! – mondták vasúti dolgozók a baleset helyszínén. A veszprémi vasútállomáson, ahol az eset történt, illetve ahová a fiú lezuhant jól lehetett látni az égés nyomait a vágányok mentén.

A vágányok mentén jól láthatóak még az égés nyomai, ahová a fiú lezuhant

Az állomáson mindenütt jól látható és olvasható táblák jelzik azt, hogy: „A vágányokon átjárni tilos!”, illetve „Nagyfeszültség! A vezeték érintése és megközelítése életveszélyes!” Az utazóközönség számára rendelkezésre állnak aluljárók, valamint kijelölt közlekedési útvonalak. Megtudtuk, az apa a fiával és kislányával vasúti üzemi területen a 15. vágánynál járt vasárnap délután, ahol a 15 éves fiú a tartálykocsi oldal lépcsőjén felmászott az egyik tartályra és így megközelítette a felette levő magas feszültségű vezetéket.

Ilyen tartálykocsira mászott föl a fiú lépcsőn

Ekkor történhetett az áramütés, amitől a gyermek meggyulladt, és a földre zuhant. Az apa próbálta újraéleszteni. A helyszínen megtudtuk továbbá, az apa a 8-10 éves körüli kislányát elküldte segítségért, aki ijedtében a vágányokon át, a vonatok alatt is átbújva, illetve közlekedő kocsik között rohant segítségért.

A 15 éves fiút mentőhelikopter vitte kórházba, a megyei mentőszolgálat tájékoztatása szerint testfelületének közel 65-70 százaléka megégett.

A Honvéd kórházban érdeklődésünkre a gyerek állapotáról nem adtak tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!