Hírek

2016.04.23. 16:31

Lutra, Kele és a szlovákiai magyarok

A Városi Könyvtár szervezésében egész délutános irodalmi programot rendeztek a Kisfaludy Galériában. A könyvbemutatókkal színesített fesztivál már hagyományosan a fővárosi Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben tartják.

Kekk Sára

Az idei évben negyedszer tartják meg ezt a különleges irodalmi fesztivált, melynek ötletgazdája Praznovkszy Mihály irodalomtörténész volt 2013-ban. Azóta már több programmal színesedett a paletta, idén például a gyerekekre is külön figyelmet fordítottak a szervezők. Számukra délelőtt, a Városi Múzeum Látogatóközpontjában és Pálóczi-termében irodalmi kézműves foglalkozással készültek a szervezők, ahol megismerkedhettek Fekete István állathőseivel és el is készíthették papírból vagy fonalakból Lutrát, Kelét, Vukot és a többieket. Délután pedig, szintén Fekete István műveiből merítkezve, papírszínház, meseolvasás, filmvetítés és vetélkedő várt a legkisebbekre.

A felnőttek számára pedig ebben az évben irodalmi társaságok köré épül a rendezvény. Az érdeklődők idén megismerkedhettek az ajkai Fekete István Társaság, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség, a Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, a pesti Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Kalligram Kiadó és az OOK-Press nyomda, a szegedi- balassagyarmati Madách Irodalmi Társaság, a hévízi Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság és a kaposvári Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság munkásságával, kiadványaikkal.

A nap folyamán több előadást és pódiumbeszélgetést is végighallgathattak az érdeklődők, többek között Harcsás Judit újságíró és a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség képviselőinek, Csáky Anna elnök, költő, Bogár Erika író, Cseke J. László író, Gősi Valéria költő és Kozák Ágnes író beszélgetését, vagy a hévízi Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság életéről Tar Ferenc történész, társasági elnök előadását.

Mivel az idei, azaz IV. Füredi Kis Könyvfesztivál díszvendége – a Nemzetközi Könyvfesztivál szellemében – Szlovákia, a szlovákiai magyar irodalom és könyvkiadás képviselői, így őket is jobban megismerhette a közönség három pódiumbeszélgetésen keresztül. Először Hodossy Gyula író, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke és Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetésén keresztül ismerhettük meg a szlovákiai magyar írók jelenlegi helyzetét, majd Hizsnyai Zoltán költő, esszéíró, szerkesztő, választmányi tag, Barak László költő és Vida Gergely költő, szerkesztő mutatta be a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának munkásságát. Végül, délután három órától a Madách Irodalmi Társaságról az alapító, Andor Csaba író beszélt, illetve Varga Emőke: Kass János Madách- illusztrációi és Bene Kálmán: Mi az a Digitális Madách Archívum? című, vetítettképes előadásokon vehettek részt az érdeklődők.

A korábbi évekhez hasonlóan tartottak könyvvásárt is, ahol az irodalmi társaságok, Balatonfüred Városért Közalapítvány, a városi könyvtár, könyveiből, folyóirataiból válogathattak az érdeklődők. Ezen felül zenés programokkal is bővült a rendezvény: Keresztes János színművész, Jehoda Ferenc harmonikás, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának tagjai és a Ferencsik János Alapfokú Művészeti iskola tanárai és növendékei közreműködésével az előadások között sem unatkoztak a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!