Hírek

2016.10.12. 14:49

Lőni vagy nem lőni? - Eláruljuk ki tarthat és ki viselhet fegyvert

Veszprém - Szigorú szabályok írják elő Magyarországon azt, hogy ki, milyen célból tarthat fegyvert, hangsúlyozta Molnár Zsolt rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője.

Kovács Erika

Sajnos előfordul az, hogy valaki fegyvert ránt a másikra, emberre, állatra. Rendőrségi szakértőtől a fegyvertartást érintő szabályozásról érdeklődtünk.

A kérdésre, miszerint ki vásárolhat lőfegyvert, az alezredes elmondta, aki elmúlt már 18 éves, cselekvőképes, büntetlen előéletű, megfelelő egészségügyi, pszichológiai alkalmassággal rendelkezik, amit szakemberek végeznek el és ítélnek meg. Ezen felül rendelkezik a fegyverviseléshez és kezeléshez szükséges elméleti és gyakorlati jártassági vizsgával, amit a rendőrségen lehet letenni.

Molnár Zsolt leszögezte, a légfegyver tartásához engedélyre nincs szükség, aki elmúlt 18 éves, ezt megveheti,  de elzárva kell tartania. Kizárólag erre szakosodott fegyverboltban lehet megvenni, de különféle piacokon nem lehetséges, mert ebben az esetben az eladót és a vevőt is szabálysértési eljárás alá vonhatják. A légfegyverhez 14 éven aluliak nem férhetnek hozzá, 14 és 18 év közöttiek csak nagykorú felügyelete mellett, a 18 év felettiek önállóan használhatják, de csak céllövészetre és szabályozott körülmények között. Ez azt jelenti többek között, hogy nem lehet rálőni emberre, kisállatokra, a szomszéd udvarába, közterületre. Adott esetben, például, aki kisállatra lő, állatkínzásért büntetőeljárásra is számíthat.

Molnár Zsolt alezredes Fotó, K. E.

A kérdésre, hogy mi a különbség a fegyvertartás és a fegyverviselés között, az alezredes kiemelte: a fegyvertartási engedély feljogosítja az embert arra, hogy legyen a tulajdonában fegyver, azt meghatározott körülmények között tárolja és viselje. Attól függően, hogy milyen céllal tartja magánál az ember, illetve szervezet a fegyvert, jogszabály írja elő a tárolás körülményeit. A lőfegyvert biztonsági záras szekrényben vagy kazettában kell tárolni, amit falhoz vagy padlóhoz kell rögzíteni, hogy ahhoz senki  más ne férjen hozzá. A zár kulcsa nem kerülhet senki más kezébe.

Gázriasztó fegyvert tartási engedély nélkül is meg lehet szerezni, de nem lehet közterületen viselni, ehhez már lakóhely szerint illetékes rendőrhatósági engedélyt kell kérni.

Polgári célra engedélyezett fegyvert nem lehet látható módon, illetve nyíltan viselni, ezt csak ruházat alatt, rejtve lehet hordani. Viszont egy pénzszállító esetében a nyílt viselés is engedélyezett. Az önvédelmi fegyver nem arra való, hogy az ember például egy betörőt ártalmatlanná tegyen vele. Amennyiben előfordul, hogy élete és testi épsége közvetlen veszélyben van, illetve jogos védelmi helyzetbe kerül valaki, és használja a fegyvert, akkor jó esélye lehet akár a felmentő ítéletre is. Ezt általánosságban nem lehet kijelenteni, minden esetet körültekintően vizsgálnak meg a hatóságok.

Attól függően, hogy milyen céllal tartják a fegyvert, Molnár Zsolt aláhúzta, ötévente meg kell újítani az engedélyt a rendőrségnél, ahol az engedélyt kiadták. Vannak olyan engedélyek, amelyek visszavonásig érvényesek, ilyen a vadászok, sportlövők esetében jellemző. A lőfegyvert tartó személyeknél életkortól függően változó időközönként orvosi alkalmassági vizsgálatra van szükség háziorvosnál. - A vagyonvédelmi céllal tartott fegyvert használók negyedévente, az önvédelmi céllal használóknál pedig évente lőgyakorlatot kell végrehajtani lőtéren, melyről igazolást kell benyújtani az engedélyező hatósághoz, illetve rendőrséghez – fogalmazott  Molnár Zsolt alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!