Hírek

2016.08.31. 16:07

Lóháton vigyázzák a rendet

A város külterületein élők számára már nem okoz meglepetést, ha szolgálatukat teljesítő lovas polgárőrök haladnak el az ablakuk alatt. Barcza László, a pápai polgárőrség vezetője szerint rengeteg gyakorlást és elkötelezettséget igényel ez a hivatás.

Polgár Bettina

Marton Zsófia lovas polgárőrtől megtudtuk, nagyjából másfél évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy Pápán lovas polgárőrséget alakítsanak. Országos viszonylatban is az elsők között csatlakoztak a kezdeményezéshez, az akkori maroknyi, négyfős csapat létszáma pedig az indulás óta eltelt idő alatt Barcza László, Marton Zsófia, Lázár Norbert, Boda Sára, Paudics Ramóna, Böröczky Renáta, Kardos József és Stenger Péter révén nyolcra duzzadt.

 

Fotó: Polgár Tibor

- Eleinte olyan tagokból állt a csapat, akik már mind tudtak lovagolni, azonban később csatlakozott hozzánk egy hölgy, Böröcky Renáta, akinek még nem volt ilyen jellegű előképzettsége. Tudomást szerzett erről a lehetőségről, belépett hozzánk és elkezdett lovagolni tanulni. Aki ugyanis szeretne közénk tartozni, be kell lépnie a polgárőrségbe - fejtette ki Marton Zsófia.

Barcza László elmondta, a polgárőrségen belül különféle tanfolyamokat és vizsgákat szerveznek a lovas polgárőrök számára. Ezek elvégzéséhez szükség van egyfajta szakmai hozzáértésre is, mert az elméleti és gyakorlati követelményeket egyaránt teljesíteni kell, és a polgárőrök mellett a lovaknak is számot kell adniuk tudásukról. Az elméleti vizsgára való felkészülés során a polgárőrök többek között megismerkednek a lovak anatómiájával, fizikai terhelhetőségével, istállózásával, ápolásával, takarmányozásával, az ember és ló közötti kommunikációval, a magyar lófajtákkal, valamint otthonosan kellett mozogniuk az állategészségügy, a balesetvédelem, illetve a vonatkozó törvények és szabályozások terén is.

 

Fotó: Polgár Tibor

- Az elméleti számonkérést követően a sikeres gyakorlati vizsgához szükséges feladatok között szerepel a járóiskola, a szalagfüggönyön való áthaladás, a szlalom, a hátraléptetés, a hulladékot jelképező tárgyakon való áthaladás, a tárgyak vitele egy kézben és az elsősegélynyújtás is. Emellett a váratlan hanghatásokkal is meg kell birkózni, de helyet kapott a követelmények között a tárgyak húzása, a hídon vagy dobogón történő áthaladás, az oldalra léptetés, valamint a járőrtárs lovának vezetése nyeregből - ismertette Marton Zsófia. Hozzátette, különösen fontos, hogy a ló ne féljen a hirtelen jelentkező zajtól, ne dobja le a lovast, hanem bátran viselkedjen, és a későbbiekben közbe tudjon lépni, ha például egy fatolvaj fűrészeli az ellopni szánt fát. Megtudtuk: ilyen konkrét eset még nem fordult elő a pápai lovas járőrökkel.

Barcza László rámutatott, a pápai lovas polgárőrök közül négyüknek már sikerült az elméleti vizsga, így teljesíthetnek terepen járőrszolgálatot, amit mindig párban látnak el. - A város külterületein járőrözünk: az Öreghegyben, a Kishegyben, illetve a Törzsökhegyben. A járókelők eleinte meglepődtek, amikor meglátták a lovas polgárőreinket, mára azonban már megszokták a jelenlétünket. A lovak, amikkel dolgozunk, szelídek, a gyerekek gyakran odajönnek és megsimogatják őket - mesélte a pápai polgárőrség vezetője. Hozzáfűzte, vannak olyan települések, ahol a lovas polgárőrség részt vesz a forgalom irányításában vagy a rendezvények biztosításában. Pápán még nem alakult ki ennek a gyakorlata, de bíznak benne, hogy a jövőben talán már erre is lesz lehetőség.

 

Fotó: Polgár Tibor

- A polgárőrszövetség pályázatok útján támogatja a lovas szakosztályok munkáját. Mivel a polgárőrségnek nincsenek saját lovai, így a Pápai Lovasiskola biztosítja számunkra a lovakat és a helyszínt a gyakorláshoz. A támogatások révén ezt igyekszünk viszonozni: többek között felszerelést, takarmányt és orvosságokat vásárolunk a lovaknak. Emellett a támogatás egyik követelménye, hogy minden évben lovanként 110-120 óra járőrszolgálatot kell teljesítenünk - jegyezte meg Barcza László.

A lovas polgárőrök tevékenységébe idén a nagyközönség is bepillantást nyerhetett a pápai lovasmajális alkalmával. A polgárőrök ezen a rendezvényen jövőre is szeretnének részt venni, hogy bemutassák munkájukat, emellett terveik között szerepel a gyakorlati vizsga teljesítése is. - Lovas és ló között elengedhetetlen a megfelelő összhang, amihez rengeteg gyakorlásra van szükség. Noha nem olcsó mulatság lovas polgárőrként tevékenykedni, amíg tudjuk, végezzük a munkánkat, és közben biztosan fejlődünk is ezen a területen. Itt nem sportolók képzése a cél, hanem az, hogy a lovas polgárőr biztonságban végezhesse a munkáját, illetve a ló és a lovas együtt vissza is érjen a szolgálatból - zárta gondolatait Barcza László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!