Hírek

2017.06.14. 13:06

A litériekért dolgozott: Ertl Pálnéról nevezték el a kulturális központot a településen

Litér – A 2014-ben elhunyt kiváló néptáncpedagógusról, a Zöldág Néptáncegyüttes alapítójáról nevezték el a kulturális központot Litéren, amely a jövőben Ertl Pálné Művelődési Központ és Könyvtár néven működik.

Szabó Péter Dániel

Szedlák Attila polgármester hangsúlyozta: nagy szerencséje a településnek, hogy Litéren telepedett le, s kezdett dolgozni Ertl Pálné

– Pontosan hatvan éve, 1957-ben rimóci búcsújában az alábbiakat vetette papírra 21 évesen Marika néni. „De jó lenne valahol megtelepedni!”. Tisztelt litériek! Milyen jó nekünk, hogy Pula után 1959-ben a mi kis falunkba kérte magát, már akkor is erős, kultúra után elkötelezett közösségünk okán. Már ez év őszén megszervezte a gyermek néptáncoktatást, 1961-ben pedig már 100 gyermek táncost oktatott Litéren. Az elmúlt ötven év munkássága eredményeként közel ezer óvodás, iskoláskorú gyermek, fiatal ismerkedett meg a magyar nép kultúrájával, a néptánc, népzene, néphagyományok tanulásán, ápolásán keresztül, s tette Litért országosan és határainkon túl ismertté. Marika néni Litér népéért dolgozott – méltatta az országszerte ismert és elismert néptáncpedagógust az avató ünnepségen Szedlák Attila, Litér polgármestere.

Ertl Pálné gyermekeivel együtt avatta fel a művelődési házat Szedlák Attila polgármester

Az ünnepségen ott voltak Ertl Pálné gyermekei is. Fia, Ertl Péter beszédében kiemelte: büszke arra, hogy édesanyja életre szóló fontos nyomot hagyott sok emberben. Szabó J. Róbert református lelkész a megjelentek előtt hangsúlyozta, Marika néni emlékezete áldott és még most is közösséget teremt, hiszen miatta gyűlt össze ennyi embert Litéren.

Ertl Péter beszédében kiemelte: büszke arra, hogy édesanyja sok emberben életre szóló, fontos nyomot hagyott

Az ünnepélyes avatást követően a művelődési házban rendhagyó kiállítás nyílt Ertl Pálné életéről. Korabeli fotók és dokumentumok segítségével ismerhették meg az érdeklődők Marika néni életét, imponáló szakmai pályafutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!