Hírek

2016.09.29. 20:25

Leszámolnak a terrorral

Veszprém - A régi kínaiak írásmódjában a béke szimbóluma nem más, mint egy lándzsát tartó katona. A mai gyakorlat is elsősorban arról szólt, hogy a magyar és a szövetséges katonák a békét szolgálják és a békéért küzdenek.

Balogh Ákos

Ezekkel a szavakkal összegezte a lezajló katonai gyakorlatot Simicskó István honvédelmi miniszter a 0 ponti lőtéren, utalva a megváltozott nemzetközi biztonsági környezetre. A bakonyi hadgyakorlaton abból láthattak a jelenlévők egy mozzanatot, hogy a NATO katonái és különleges műveleti erői miként tudják kezelni azokat a helyzeteket, ahol a konfliktus során katonai beavatkozásra van szükség. A szaktárca vezetője kiemelte, színvonalasan mutatták be a magyarok és a szövetségesek együttműködését és hatékony fellépését a jelenkor kihívásaival szemben.

Egy honvédségi BRDM harcjárművel ismerteti meg amerikai női kollégáját egy magyar hadnagy   Fotó: Balogh Ákos

A Brave Warrior 2016 elnevezésű gyakorlatsorozat célja az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alegységeinek felkészítése volt a különböző ellenőrző foglalkozásokra, a Black Swan 2016 elnevezésű esemény pedig kifejezetten a katonai különleges műveleti erők nemzetközi gyakorlata volt - amerikai, horvát, szlovák, szlovén és román szövetségeseinkkel -, mely a magyar műveleti osztagok felkészítését segítette, egyben minősítő gyakorlat is volt.

A két eseménysorozat közös foglalkozásain bemutatták, miként tud együttműködni a különleges katona a hagyományos hadviselést végrehajtó erőkkel, szárazföldi csapatokkal és a légierővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!