Hírek

2017.02.22. 19:59

Légikalandok a nagyvilágból

Toperczer István orvos alezredes, fotóművész, publicista, szerző tartott előadást a Városi Művelődési Központban vietnámi és afganisztáni útjairól a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének meghívására.

Balogh Ákos

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison repülőorvosként, valamint a honvéd- és katasztrófaorvostan szakorvosaként dolgozó alezredes, több mint tíz éve foglalkozik hivatásán túl a fotográfiával, újságírással és különböző útibeszámolók publikálásával. Ez alkalommal elsőként vietnámi utazásairól és az ott végzett gyűjtőmunkájáról számolt be, melyet az amerikai-vietnami háború légiharcainak megismerése és feltárása érdekében végzett, amiből végül több angol nyelvű kötetet is megjelentetett elsőként feldolgozva a korszak és az ország repüléstörténetét.

Előadásának második részében Afganisztánban, a Magyar Honvédség orvosaként, misszióban kint töltött hónapjairól mesélt Toperczer István, akit menetoszlopban ért ellenséges támadás és több katona is neki köszönheti életét, akiket nemzetközi környezetben más nemzetek katonaorvosaival együtt mentettek meg a tábori kórházak műtőasztalain.

Az alezredes amerre csak jár, mindent megörökít, még a háború borzalmai közt is megtalálja az adott táj és kultúra szépségeit, mint mondja - célom az emberi kultúrák és a vallások bölcsőinek megismerése. Személyisége és munkássága együtt garantálta veszprémi teltházas előadásának sikerét, melyet a közönség végül hatalmas tapssal jutalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!