Hírek

2016.07.15. 18:55

Legendák és mítoszok övezték a föld alatti erőművet

A múlt század hetvenes éveinek elején zárták be az egykori föld alatti erőművet Balatonfűzfőn, ami négy és fél évtizeden át biztosította a Nitrokémia, a közeli lakótelep és a papírgyár gőzenergia-ellátását. Az egyedülálló létesítmény hasznosítása bezárása óta várat magára.

Marton Attila

Az erőmű létesítését és működését évtizedek óta legendák és mítoszok övezik, ám ezek többségének semmi valóságalapja nincs, hangsúlyozza Gyuricza László, aki 1959-től főmérnöke, 1971-től igazgatója, majd vezérigazgatója volt a Nitrokémiának.

A föld alatti erőmű kialakítását 1923-ban kezdték meg, a föld felszínétől mintegy ötvenméteres mélységben. A hegyoldalba vájt létesítmény három évvel később kezdte meg működését négy nagy teljesítményű kazánnal és két áramfejlesztő gőzturbinával, olvasható a Nitrokémia által rendelkezésünkre bocsátott munkában. Az erőmű föld alatti építését semmi sem indokolta, ráadásul túlméretezték, és mire elkészült, az eredeti költségek nagymértékben növekedtek, hívja fel a figyelmet a nyugdíjas vegyészmérnök, majd összehasonlításképpen megjegyzi, az áramfejlesztő turbina nagyságrendekkel kisebb helyet kapott a külszíni kazánházban.

Az erőmű egyik terme, ahol nyolc-tíz méter volt a belmagasság.

A két, egyaránt 2500 négyzetméter alapterületű szinten három termet alakítottak ki, a két szint között vaslépcsőkkel lehetett közlekedni. A csarnokrészekben nyolc-tíz méter, míg a műhelyekben három-négy méter a belmagasság. A kazánokat szénnel táplálták, amit egy 560 méter hosszú alagúton egy speciális gőzmozdonnyal szállítottak be. A létesítmény egyik különlegessége éppen ez volt: a Várpalotáról és Dudarról érkező szenet egy úgynevezett bakdaru ürítette, a szenet pedig egy tűztér nélküli gőzmozdony vontatta csillékkel vitték az erőműbe, idézi fel a korábbi vezérigazgató. A kazánok működtetésében és a kiszolgálásban mintegy nyolcvanan vettek részt. A rendszerváltás után pletykák keltek szárnyra, amelyek ma is tartják magukat - az erőmű hatalmas termeiben lőszert szerelnek, suttogták a jól értesültek. Gyuricza László azonban cáfolja ezt a mítoszt is: szerinte a hadiipart mindig könnyen lehetett misztifikálni, és ezt so-kan igyekeztek is kihasználni. A nyugdíjas vegyészmérnök szerint teljesen felesleges lett volna a föld alá vinni a lőporgyártást, ugyanis a harmincas évek elején megépült a Péti Nitrogénművek, ahol a lőpor és robbanó-anyagok fő nyersanyagát, salétromsavat gyártottak. Vagyis a hazai lőpor- és robbanóanyag-gyártás ellehetetlenítéséhez elég lett volna a Nitrogénműveket megsemmisíteni, ami végül be is következett 1944-ben. Az egykori vezér-igazgató azt is cáfolja, hogy titkos lett volna az erőmű, szerinte mindenki tudott róla a településen, és az is csak legenda, hogy óvóhelyként tervezték használni, ugyanis
a lakótelepen megépültek az óvótelepek a harmincas évek végére. A második világháború idején zavarok jelentkeztek az erőtelepen, ugyanis akadozott a szénellátás. Befolyásolta az üzem működését az is, hogy a munkások béremelést követeltek, többek között a rossz munkakörülményekre hivatkozva. Bár az igazgatóság nem ismerte el a béremelés jogosságát, végül kisebb mértékben növelte a dolgozók járandóságait.

A létesítmény kilencven éve kezdte meg működését. A szenet egy speciális gőzmozdonnyal szállították az alagúton át a létesítménybe

Gyuricza László szerint a munkakörülményekkel az ötvenes évek végén és a hatvanas években nem volt gond, az emberek büszkék voltak arra, ha az erőműben dolgozhattak. Bár a páratartalom valóban nagyon magas volt, a szellőzőrendszernek köszönhetően semmivel sem volt melegebb, mint a földfelszíni kazánházakban.

A létesítmény működtetését a háború után, 1946 őszén vette át a Nitrokémia tizenkilenc dolgozóval. Bár az erőmű teljes kapacitással tudott működni, a berendezések egy része elavult. A hatvanas években a gyár fejlő-désével bővítették a kapacitást, azonban a széntüzelésű kazánok már nem feleltek meg a megnövekedett elvárásoknak, ezért az évtized elején rekonstruálták a külszíni erőművet. A föld alatti erőmű évente átlagosan 275 ezer tonna szenelt tüzelt el akkoriban, ami mintegy 11 ezer vagon mozgatását jelentette. - Jó befektetésnek gondoltuk a külszíni kazánok fűtőanyagának olajra váltását, idézi fel a nyugdíjas vegyészmérnök. A szénürítés és a salakelhelyezés azonban folyamatos gondot jelentett. A külszíni erőmű fejlesztését végül 1972 elejére fejezték be, itt már modernebb technológiát használtak: vagonbuktatóval ürítették a szenet, amit egy szalag továbbított az erőműbe, míg a salakot egy kötélpályán szállították el. Újabb néhány év elteltével olajtüzelésre álltak át, a technológiaváltással számos munkakör - például csillés, szénkirakó, vagonbuktató - megszűnt.

Gyuricza László szerint legendák és mítoszok övezték a föld alatti erőművet, pedig az energiatermelésen kívül másra nem volt alkalmas

Gyuricza László az erőmű bezárása után a hadseregtől kezdve múzeumokat és több bányát is megkeresett a létesítmény hasznosításával, ám senki nem tartott rá igényt. Mivel úgy gondolták, ipartörténetileg később jelentőssé válhatnak a berendezések, ezért nem szerelték le azokat, csak a húszas évek óta üzemelő turbinákat telepítették át a földfelszíni erőműbe. A kilencvenes évektől kezdve azonban a legtöbb berendezést leszerelték, ócskavasként eladták, az egykori vezérigazgató szerint elkótyavetyélték.

A létesítmény hasznosítására több ötlet is felmerült, ám konkrét lépések nem történtek. Gyuricza szerint alkalmatlan ipari célú felhasználásra, gombatermesztésre inkább megfelelő lenne a magas páratartalom miatt.

 

Az ipar mementói

Nehéz úgy megtenni itthon ötvennél több kilométert, hogy ne látnánk az út szélén, a kisebb-nagyobb városok határában elhagyatottan álló épületegyütteseket, amelyek néhány éve vagy egy-két évtizede még valamilyen ipari tevékenység szolgálatában álltak. Az üzemek megmaradtak, a munkahelyek többsége valószínűleg örökre megszűnt. Azt gondolhatnánk, a jelenség az egykori szocialista országokban jellemző csak, ám Ausztriában és Észak-Olaszországban is látni hasonló mementókat, persze jóval ritkábban. Közös jellemzőjük, hogy mára az enyészeté lettek: az épületek közötti részeket gaz borítja, az üzemek rozsdás darabjai pedig jobb esetben eredeti helyükön, rosszabb esetben szerteszét hevernek a telephelyen. Bár itthon az 1940-es évek végétől megkezdett erőltetett iparosítás is nagyban hozzájárult a később feleslegessé és versenyképtelenné vált termelőüzemek létrehozásához, a világgazdaság szerkezeti változásai, a szolgáltatószektor felfutása valószínűleg előbb-utóbb bezárásra ítélte volna az üzemek többségét. Az egykori ipari termelésről árulkodó telephelyeket azután se az állam, se az önkormányzatok nem akarták vagy tudták karbantartani, a befektetők pedig nem tolakodtak értük, így a termelést sem indították be újra. A balatonfűzfői föld alatti erőmű története más, ám a végkifejlet mégis ugyanaz: adott az egykoron szebb napokat látott létesítmény, amely ma üresen áll, és hasznosításra vár. A robotizáció előszobájában arra nyilván kevés az esély, hogy ipari célokra használják az egyedülálló létesítményt, de hogy egy jó ötletet kiaknázva sok látogatót vonzana, az könnyen megjósolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!