Hírek

2017.02.21. 20:10

Leállt az ügyfélkapu, kétségbe estek az áfabevallók

Többen is jelezték, hogy az ügyfélkapu hétfői leállása miatt nem tudták elküldeni az áfabevallást.

Piltman-Horváth Barbara

Több könyvelő is kétségbe esett hétfőn, amikor az áfabevallási határidő napján sokadik próbálkozásra sem tudtak belépni az ügyfélkapuba, így nem tudták leadni a bevallást sem. Azonban nemcsak emiatt okozhatott fejtörést a hiba, de a pályázatokhoz szükséges igazolásokat is innen tudják kinyomtatni a vállalkozások. Az ügyben kerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatóságát, ahol megnyugtatásul közölték, nem fogják késésnek tekinteni, ha valaki emiatt csúszott a bevallással.

- Nem számít bele a határidőbe az a nap - kormányrendelet alapján -, amelyen legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. A NAV az eljárása során figyelembe veszi, amennyiben az ügyfelek önhibájukon kívül esnek késedelembe - tájékoztattak. A karbantartás ideje alatt az EKÁER-ben elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudtak bejelentéseket tenni. Az üzletmenet folytonossága - szükség esetén - úgy biztosítható, ha az érintett felhasználók tekintetében másodlagos felhasználók létrehozásáról gondoskodnak - javasolták.

Az ügyben kerestük az ügyfélkaput üzemeltető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t is. - A hétfői napon lelassult a dokumentumfeltöltés, de gyártók és a szállítók azon dolgoztak, hogy megkeressék a hiba okát - tájékoztatottak.

- A problémát sikerült elhárítani, akik emiatt nem tudták beadni az áfabevallást, azok a magyar- orszag.hu oldalon kérhetnek igazolást, amit az adóhatóságnak kell majd benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!