Látszani legalább olyan fontos a ködben, mint látni!

2017. február 16., 12:08 szerző: Napló-információ fotós: Penovác Károly
komment
Megyei körkép – Sűrű köd ereszkedett Veszprém megye közútjaira a napokban, jelentősen korlátozva a láthatóságot, megnehezítve a közlekedést.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az átláthatatlan páraréteg sok veszélyt rejt, ilyenkor többszörösére nő a balesetveszély, számolni kell a speciális közlekedési nehézségekkel – hívta fel a figyelmet a felkészülés fontosságára Aradi Virág, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Sajnos számos közlekedő szubjektív módon ítéli meg a látási viszonyokat és indokolatlanul használja a ködfényszórót, illetve a hátsó ködlámpát. Használatával elsősorban nem magunknak segítünk, hanem a mögöttünk jövőnek. Tehát ebben az esetben nem látunk, hanem látszódunk! És ez legalább annyira fontos! Figyelnünk kell azonban arra, hogy amint javul a látótávolság kapcsoljuk le a hátsó ködlámpát, mert ezzel a mögöttünk haladókat elvakíthatja a ködlámpa erős fénye, amely erősebb, mint a féklámpáé, így ezzel meg is zavarhatjuk, megtéveszthetjük a mögöttünk haladókat.

A ködben vezetve saját és mások biztonsága érdekében elengedhetetlen a lassabb tempó, a megnövelt követési távolság, az előzés elkerülése, a hátsó ködlámpák használata.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan. A járművezető ilyenkor nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte, különösen az éjszakai órákban. Számítanunk kell gyalogos, kerékpáros, lassú vagy éppen meghibásodott jármű megjelenésére, ahogy sajnos arra is, hogy valaki a sűrű köd ellenére előzésbe kezd és a mi sávunkban ragad.

A balesetveszély ilyen időben növekszik, ezért fontos, hogy óvakodjunk a túlzott sebességtől. Ilyenkor még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott. Növelni kell a követési távolságot, amelynek megbecsülése igen nehéz feladat még a szakértők szerint is. Továbbá tartózkodnunk kell az előzéstől, ehelyett tanácsos felvenni a sorban előttünk haladók tempóját, vigyázva, hogy megelőzzük a ráfutásos balesetek bekövetkezését.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Napló-információ

2017. február 16., 12:08 szerző: Napló-információ fotós: Penovác Károly

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...