Hírek

2016.07.13. 20:01

Lányok nagy veszélyben! - Életmentő lehet a felelősségteljes, kontrollált szórakozás

Még nem tudjuk, hogy pontosan mi okozta a lányok eszméletlenségét a minap egy balatoni fesztiválon, a hírek szerint nagy valószínűséggel a GHB - gamma-hidroxibutirát, a köznyelvben Gina - hangsúlyozta Szabóné Virányi Judit, a veszprémi Alkohol- és Drogsegély Ambulancia igazgatója.

Kovács Erika

Nagy közfelháborodást keltett a hír, miszerint a minap egy népszerű fesztiválon kora reggel két fellépő öltözőjében két lányt talált a takarítónő. Azonnal mentőt hívtak hozzájuk, az egyik lány édesanyja rögtön a rendőrséget is tárcsázta, feljelentést is tett.

A zenészek ekkor már a reptéren voltak, ott érték el őket a rendőrök.

A rendőrség a történtekről közleményt is adott ki, amely szerint négy, a fesztiválon részt vevő külföldi férfit állítottak elő a helyi rendőrkapitányságra, akiknél a ruházatuk átvizsgálása alkalmával kábítószergyanús anyagot találtak. Hármójuknál a kábítószerteszt pozitív eredményt jelzett, így őket a nyomozók kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként, egy személyt pedig tanúként hallgattak ki. A férfiak az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhetnek.

Gazdag programkínálat színes egyéniségekkel és hajjal. A nyár az észveszejtő bulik, fesztiválok szezonja. Ha a szórakozás alkalmával az ember kontrollálja a viselkedését, és betart néhány alapvető biztonsági szabályt, jó eséllyel nem kerül kellemetlen
és veszélyes helyzetekbe (Fotó: MTI/Balogh Zoltán, youtube.com)

A megrázó esettel kapcsolatban a hírekben felmerült az is, hogy a szer, ami a lányok rosszullétét is okozhatta, a GHB nevű szer, köznyelven a Gina lehetett. Szabóné Virányi Judit az eset kapcsán elmondta továbbá, a GHB nevű szert eredetileg az orvoslásban alkalmazták érzéstelenítésre, kóros állapotok, így például álmatlanság, klinikai depresszió, narkolepszia kezelésére.

A GHB egy központi idegrendszere ható depresszáns, színtelen, szagtalan folyadék formájában került piacra. Fogyasztáskor fellépő hatásai: eufória, gátlástalanság, kontrollvesztés, fokozott érzékiség. Hatása 1,5-3 óráig is eltarthat.

Magasabb dózisban alkalmazva hányingert, szédülést, álmosságot, nyugtalanságot, látászavart, depressziós légzést, emlékezetkiesést, eszméletvesztést és halált is okozhat. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a magasabb dózist is cseppekben mérjük, vagyis ez a szer halált okozhat gondatlan tréfából, szórakozásból. Jelenleg illegális szernek minősül - közölte az igazgató.

A GHB fizikai és pszichés függőséget is okozhat, melynek elvonási tünetei: álmatlanságot, nyugtalanságot, szorongást, remegést, izzadást, étvágytalanságot, letörtséget, tahicardiát, mellkasi fájdalmat, izom- és csontfájdalmat, a külső ingerekre való érzékenységet, illetve mentális unalmat okozhat. Használják bódult euforikus állapot elő-idézésére, vagy randidrogként nemi erőszak elkövetésére, mivel ellenállásra képtelenné teszi az áldozatot a bűncselekmény elkövetésekor. Európában több nemi erőszak történik alkohol, mint az összes illegális kábítószer hatása alatt. Az alkohol hatására is elveszíthetik a kontrollt, ugyanúgy, mint a Gina esetében. Az ellátott betegek nagyon kis százaléka esik áldozatul szexuális bűncselekménynek, és a nemek aránya is megoszlott.

- Jó tanács, hogy soha ne hagyják egyedül az italukat a fiatalok, ne fogadjanak el bontott italt idegentől, olyantól, akiben nem bíznak, figyeljék az ital kibontását. Menjenek csoportosan szórakozni, és figyeljenek egymásra. Ne keverjék az alkoholt semmilyen tudatmódosító szerrel. Mértékkel fogyasszanak szeszes italt, ne kerüljenek kiszolgáltatott állapotba. Veszélyhelyzet esetén hívják a mentőket, az egészségügyi ellátó személyzetnek az élet védelme a kötelezettsége, nem a feljelentés, titoktartás terheli őket. Az áldozat ilyen esetben forduljon szakemberhez, pszichológushoz, pszichiáterhez! Ha nemi erő-
szak vagy rablás történik, akkor mindenképp forduljanak rendőrséghez - sorolta a megelőzés lehetőségeit Szabóné Virányi Judit.

- Egy biztos: ha szórakozás alkalmával az ember kontrollálja viselkedését, és betart néhány, már említett, alapvető szabályt, sokat tehet annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló szörnyű helyzetbe ne kerüljön senki sem - mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!