Hírek

2017.03.25. 14:14

Négylábúak segítenek a bajbajutottakon - Kutyás keresési gyakorlatot tartottak Herenden

Egy közös keresést követően, ha nem találnak senkit, akkor ki merik majd jelenteni bizonyossággal, hogy az átkutatott területen tényleg nem tartózkodik az eltűnt személy.

Molnár Sándor

Közös kutyás keresési gyakorlatot tartott három mentőszervezet: a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az SOS Mentőkutyás Egyesület, valamint a Katasztrófaelhárítási Csoport. A kétnapos, hétvégi akciót a Herend feletti volt szovjet katonai bázis környékére szervezték a speciális mentők.

Fotó : Molnár Sándor

Hirschl János, a közös gyakorlatot szervező Veszprém Megyei Kutató-Mentő szolgálat vezetője kiemelte, hogy a mostanihoz hasonló tréning kiemelten jelentős, hiszen gyakran akkora területet kell átkutatniuk, amihez egyetlen csapat kapacitása nem elegendő. Arra is nagy szükség van, hogy kutatásnál, keresésnél az embereken kívül a kutyák is jól ismerjék egymást, a csapatok szervezetten, minél gyorsabban, összeszokottan dolgozzanak, hiszen gyakran életmentésről van szó.

Ha nagy a terület a keresés során, akkor azt egy csapat nem tudja átkutatni, ezért más csapatok segítségére is szükség van. A kétnapos tréning célja az, hogy mind az emberek, mind a kutyák tudjanak együtt dolgozni. Hiába ismerik egymást, már hét-nyolc éve a kutató-mentők, a kutyák cserélődnek és nekik is össze kell szokniuk. Mivel különböző fajta, méretű, és nemű kutyákról van szó fontos, hogy ha elengedik őket egy bizonyos területen, akkor a keresés legyen az elsődleges és ne a játék. Ne egymással akarjanak foglalkozni a négylábú kutatók.

A hétvégi gyakorlaton hat kutyavezető vesz részt 12 kutyával. Egyszerre hárman végzik a keresést különböző csoport összeállításokban, hogy a kutyák megszokják egymást.

A három csoport megbízik egymásban, ezért egy közös keresést követően, ha nem találnak senkit, akkor ki merik majd jelenteni bizonyossággal, hogy az átkutatott területen tényleg nem tartózkodik az eltűnt személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!