Hírek

2015.05.01. 09:58

Kultúra és gasztronómia a Jókai Napokon

Jókai hősei történelmi jelentőségű figurákká váltak - mondta a kultúráért felelős helyettes államtitkár a Jókai Napok megnyitóján. Kulturális programok, bableves főzőverseny és meseszínház is várja a rendezvényre látogatókat.

Prevics Éva

Ünnepélyesen is megnyitották pénteken a 24. Jókai Napokat. Beszédet mondott Závogyán Magdolna kulturáért felelős helyettes államtitkár, aki Jókai hőseinek jellemét méltatta. Arról beszélt: Jókai alakjai, hogyan váltak történelmi jelentőségűvé.Bóka István polgármester hangsúlyozta: Jókai kultúrája nemcsak múltja, hanem jelene is a városnak. Bejelentette, hogy idén Balatonfüred kulturális testvérvárosa Jókai Mór szülővárosa, Komárom lesz.

Fotó: Prevics Éva

Komárom alpolgármestere Turi Bálint köszöntőjében elmondta: nagyon örül a megállapodásnak, hiszen korábban is rácsodálkozott már a gyönyörű Balatonfüredre. Azt mondta: idáig úgy érezte magát, mint az ifjú menyecske, aki alig várja, hogy megkérjék a kezét. A programsorozat legnépszerűbb része a Jókai- bableves főzőverseny, amit szombaton, a Koloska völgyben tartanak. A főzőversenyen 60 csapat indul, és ennyiféle bableves készül majd. Részt vesznek Balatonfüred korábbi kulturális testvérvárosai is. Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Gyula és Pécs is főz majd egy-egy csapattal. A verseny legegészségesebb bablevesét az Egészséges Balatonfüred Program csapata főzi, őket egy külön sátorban is meg lehet majd találni, ahol szóróanyagokkal, tanácsadással segítik az egészséges életmód iránt érdeklődőket.

A főzést zenés programok is kísérik, a gyerekeket népi és kézműves játszóház várja. A helyszínre a Volán különjáratokat indít.Vasárnap 15 órától Meseszínház várja a legkisebbeket a Kisfaludy Galériában. 16 órától Jókai séta indul a reformkori városrészben, mely a Jókai Mór Emlékházban ér véget. Itt tárlatvezetéssel és irodalmi játszóházzal várják az érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!