Hírek

2016.10.13. 19:35

Különleges tojás egy dinoszaurusztól

Pápa - Újabb különleges lelet került elő az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyről. A felfedezés még publikálás alatt áll, azonban néhány részletet elárult róla Ősi Attila paleontológus a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott előadásában.

A 2000-ben felfedezett iharkúti lelőhely mára Európa egyik legjelentősebb késő kréta kori ősgerinces-lelőhelye. Számos csontváz, több ezer csontmaradvány és fog került elő innen az elmúlt 16 év során. A lelőhely egyik felfedezője Ősi Attila, akit magyar dinovadászként is emlegetnek, újabb érdekes leletről számolt be az érdeklődőknek a pápai bibliotékában. Mint mondta, legújabb felfedezésük publikálás alatt áll, ezért nem kapott még sajtónyilvánosságot a nemrég előkerült dinoszaurusztojás.

- A sok tojáshéjtöredék között van egy olyan, részben megmaradt dinoszaurusztojás, ami igazán nagy érdeklődésre tarthat számot. Pontosan még nem tudjuk, melyik fajhoz vagy csoporthoz tartozik. Lehet, hogy az előbbit nem is fogjuk megtudni, de azt már sejtjük, melyik csoporthoz tartozhatott azok közül, amiket itt ismerünk - jegyezte meg a fiatal paleontológus. Hozzátette: dinoszaurusztojások tekintetében hazánk egyedülálló, de persze ismernek más leleteket is a világból. Erdély területén a Hátszegi-medencében, Nopcsa báró egykori lelőhelyein kerültek elő szép számmal dinoszaurusztojások, sőt, komplett fészkek is.

Ősi Attilát érdeklődve hallgatta a közönség a pápai könyvtárban
Fotó: Babos Petra

Ezek a tojások azonban ágyúgolyó alakúak és méretűek, míg a bakonyi leletek körülbelül 4-5 centiméteres, nagyon keskeny, leginkább a francia kenyérre emlékeztető picike tojások lehettek. Valószínűleg ragadozó dinoszauruszoktól származhatnak, de egyelőre ezt nem tudják megerősíteni.

Ősi Attila beszélt arról is, hogy Iharkúton kívül nem ismernek más dinoszauruszlelőhelyet Magyarországon, sem pedig maradványokat. Lábnyomokról ugyan tudnak, amik 1966-ban kerültek elő a Mecsekből, de a Komlosaurus Carbonis lábnyomai sokkal idősebbek, mint a bakonyi dinók.

A dinoszaurusztojásokat tavasszal mutatják be Budapesten a Természettudományi Múzeumban. Nyáron pedig tovább folytatódnak az iharkúti ásatások, melynek ideje alatt három nyílt napot tartanak majd, ahol a nagyközönség megismerkedhet az egyedülálló ősgerinces-lelőhellyel, illetve az ott folyó kutatásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!