Hírek

2016.11.02. 18:18

Közös légtér - Közös felelősség

Veszprém - Toperczer István orvos alezredes fotóiból nyílt kiállítás a megyei könyvtárban, melyen keresztül bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti feladataiba.

Balogh Ákos

A kiállítás célja, a magyar vadászrepülő kontingens mindennapjainak bemutatása mellett, hogy a fényképeken keresztül közelebb hozzák a fiatalok számára, a magyar katonák hogyan szolgálják a hazát és milyen feladatokra képesek. A kiállítást Szücs József mérnök ezredes a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta, a balti légtérvédelem idején - melyet 2015. szeptember 1-jétől négy hónapon át láttak el magyarok - négy Gripen vadászrepülőgéppel összesen 430 órát repültek, 25 éles bevetésen és több mint 100 gyakorló riasztáson álltak helyt a magyar katonák.

Emellett magyar légvédelmi irányító tisztek segítették a napi kiképzési repülések lebonyolítását, akiknek feladatuk volt litván kollégáik szakmai képzése.A béke megőrzése közös érdek, miután a balti államok 2004-es NATO csatlakozását követően világossá vált, hogy nem rendelkeznek a légtérvédelmükhöz megfelelő eszközökkel, a szövetség átvállalta ezt a feladatot, így a Magyar Honvédség 70 év óta először teljesített szolgálatot külföldi bázison.

A tárlaton az érdeklődők a külszolgálatról Toperczer István képei mellett Nagy Artúr és Kálmánfi Gábor fotográfiáit is megtekinthetik november végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!