Hírek

2016.04.28. 13:29

Közbiztonság, uszoda és hajléktalanok ügye a Veszprém városi közgyűlésen

Veszprém - A város közbiztonsága, a városi sportuszoda és a hajléktalanellátás is téma volt a csütörtöki közgyűlésen.

Balla Emőke

A város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről Ipsits Csaba ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője számolt be a képviselőknek. Az elmúlt évben jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozás eredményességi mutatója 57,4 százalék. A város területén elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma tavaly 1384 volt,  279 történt közterületen, 740 kiemelten kezelt bűncselekmény után nyomoztak. A kapitányság vezetője úgy fogalmazott, hogy a rendőrök helytálltak a közterületeken, noha a migrációs helyzet miatt a határon is teljesíteniük kellett.

Némedi Lajos alpolgármester hozzászólásában is ezt emelte ki: bár Európa nagyvárosaiban számos negatív esemény történt, Magyarország és Veszprém nyugodt hely, a kormány és a rendőrök munkájának köszönhetően nincs veszélynek kitéve. Halmay György (Fidesz-KDNP) az iskolarendőrök munkáját dicsérte. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a családon belüli erőszakról és a hajléktalanproblémáról, Gerstmár Ferenc (LMP) újabb körzeti megbízotti irodák létesítéséről, a térfigyelő kamerákról kérdezett. Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) azt mondta, érezhető, hogy körzetében, a Haszkovó úton nőtt a rendőri jelenlét, de a lakók azt szeretnék, ha még sűrűbb lenne a szolgálat.

Ipsits Csaba válaszában kitért arra, hogy a Haszkovó 18. környékén élők között vannak, akik beengedik a hajléktalanokat a lépcsőházakba és vannak, akik számon kérik az ott posztoló rendőröktől, miért a hajléktalanokkal, miért nem a bűnözőkkel foglalkoznak. Újabb körzeti megbízotti irodát nem javasol, inkább a képviselőknek rendőrökkel, polgárőrökkel való közös fogadóórát. Porga Gyula polgármester megköszönte a rendőrkapitányság munkáját, a feladatokat maximálisan végzik el, mondta. A rendőrség részéről nyitottságot tapasztalnak, a későbbiekben is partnerségre törekszenek.

A közgyűlés egyik napirendi pontja volt a városi sportuszoda létesítésének helyszíne. A polgármester úgy fogalmazott: a veszprémiek régi vágya volt egy korszerű sportuszoda. Erről és a helyszínről is konzultáción kérték a veszprémiek véleményét. Két helyszín jött szóba: a Jutasi út melletti, illetve a Veszprém Aréna melletti terület. Egy szakmai tanulmány megállapította, hogy mindkét terület alkalmas, az utóbbi azonban jobban: az uszoda mellett a jégcsarnokot is ezen a területen szeretnék majd megépíteni. Brányi Mária alpolgármester hozzátette, a terület a kiegészítő fejlesztésekkel együtt alkalmas lehet egy sportközpont kialakítására. A képviselők a tömegközlekedéssel, parkolással kapcsolatos problémákat vetettek fel, végül megszavazták a helyszínt és jóváhagyták az ingatlanvásárlási adásvételi szerződést.

A közgyűlés módosította a város gazdasági programját, felülvizsgálta Integrált Területi Programját. A színházkertben nem épül mélygarázs, az erre szánt pénzt átcsoportosították a szabadságpusztai kerékpárút építésére. Az öt ellenzéki képviselő által kezdeményezett népszavazást visszavonták, az erről szóló dokumentumot Hartmann Ferenc frakcióvezető adta át Mohos Gábor jegyzőnek, a választási iroda vezetőjének.

A képviselők meghallgatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület hajléktalan ellátásról szóló beszámolóját. Forgóné Kelemen Judit emlékeztetett arra, hogy a hajléktalanellátásra, a 385 hajléktalanra 350 millió forint, vagyis egy hajléktalanra közel egymillió forint jut. Rámutatott arra, hogy a magas szintű ellátásnak köszönhetően sok hajléktalan érkezik Veszprémbe. Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának vezetője válaszolt a kérdésekre: a beléptetésnél biztonsági szolgálat munkatársai engedik be a hajléktalanokat, a munkatársak ellátják az utcai szolgálatot. A megelőzést illetően van még tennivaló, az volna a cél, hogy az emberek ne kerüljenek a hajléktalanlét peremére.

A közgyűlés elején a közönség soraiban néhányan bekiabálásokkal és Stigelmaier Józsefné lemondását követelő papírok felmutatásával adtak hangot a képviselő távozása iránti igényüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!