Hírek

2015.07.02. 16:24

Kőzápor zúdult a házakra - Felfüggesztett ítélet közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt

Követ is hajított a romák házára az a székesfehérvári férfi, akit nem jogerősen elítélt a bíróság közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt.

Az ítélet szerint a székesfehérvári K. Tamás 2012. augusztus 5-én jelen volt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei választmányának elnöke, F. G. országgyűlési képviselő szervezésében Demonstráció a jogos magyar önvédelemért megnevezéssel Devecserben tartott rendezvényen. A demonstráción több szervezet, így az Új Magyar Gárda Mozgalom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyár Sereg, a Somló Védpajzs Szövetség, a Gárda Motorosok, a Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Véderő tagjai, szimpatizánsai vettek részt.

A rendezvény délután két órakor kezdődött, ahol a szervezetek egyes vezetői tartottak beszédeket a város főterén, majd a menet rendőri biztosítás mellett a Vásárhelyi utca és a Homok utca kereszteződéséhez ment, ahol ismét beszédek hangzottak el.

A résztvevők fél hatkor a Vásárhelyi utcán indultak tovább. A menet azonban hirtelen megállt, s a tömegből többen rasszista jelszavakat, a cigány kisebbséggel szembeni fenyegető kijelentéseket kiabáltak, skandáltak. Voltak, akik a földről felvett különböző nagyságú köveket és bazaltdarabokat, illetve a náluk lévő műanyag palackokat a Vásárhelyi utca 37., majd a 31. szám alatti ház irányába, annak udvarába dobálták. Tudták, hogy a kapuk mögött roma származású személyek tartózkodnak.

Nem bizonyosodott be, hogy a vádlott által elhajított kődarab találta el F. G. országgyűlési képviselőt Fotó: archív

A tömegben jelen levő 24 éves K. Tamás a 37-es háznál a be nem azonosítható méretű és tartalmú műanyag palackot a ház irányába dobta. A flakon a ház kapuja előtt esett le. A vádlott magatartása alkalmas volt arra, szögezte le a bíróság, hogy a házban, illetve az annak udvarán tartózkodó, megközelítőleg 10–15 személyben riadalmat keltsen.

A vádlott ezt követően egy kisebb követ, majd egy kavicsot vett fel a földről, amelyet szintén a ház irányába hajított, tudva azt, hogy a házban roma vagy általa roma származásúnak vélt személyek tartózkodnak. Az eljárás során nem lehetett bizonyítani azt, hogy a vádlott által elhajított kődarab találta el F. G. országgyűlési képviselőt (aki ennek következtében nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérülést szenvedett), továbbá az elsőfokú bíróság a felfegyverkezve történő elkövetést sem találta bizonyítottnak. Az Ajkai Járásbíróság K. Tamást bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében. A bíróság a vádlottat tíz hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte, továbbá kötelezte a bűnügyi költség viselésére.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!