Hírek

2016.05.20. 19:25

Kora nyárias időjárás érkezik

A borús, szeles és hűvösebb tavaszi hetek után a következő napokban már nyarat idéző hőmérsékletre számíthatunk.

Marton Attila

Hétvégén napos, száraz idő lesz, szombaton 23-24 fok, vasárnap 25, hétfőn pedig már 26 fokot is mérhetünk, a keddi átmeneti lehűlés után szerdától újra kora nyárias meleg lesz, mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Az utóbbi hetekben öt-hét fokkal volt hűvösebb a sokévi átlagnál.

A megszokottnál tovább tartott a hűvös periódus a hónap első felében. A május első felére jellemző napi maximumhőmérséklet átlagosan 21 fok körül alakult az utóbbi évtizedekben, de gyakran volt néhány napos hűvösebb periódus május közepéig, vagyis az elmúlt két hét abban különbözik a korábbiaktól, hogy az átlagosnál hűvösebb idő hosszabb ideig tartott.

Az idei átlaghőmérsékletek rendre meghaladják a korábbiakat, az 1980 és 2010 közötti adatokhoz képest a február 4,5 fokkal, a március 1,2-del, az április 1,5 fokkal múlta felül a sokévi átlagot Veszprém térségében, mondta Kovács Győző meteorológus. Korábban nem volt jellemző, hogy márciusban húsz fok felett legyen a hőmérséklet, és az sem, hogy április végén éjszakai fagyok legyenek. A csapadékmennyiség mindkét hónapban a sokévi átlag harminc százaléka volt, májusban már mostanra elérte a szokásosnak megfelelő kilencven millimétert, tette hozzá a meteorológus.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!