Hírek

2017.04.20. 13:45

Konzerváltuk a Balatont - A sekély vizű tavat könnyű kibillenteni az ökológiai egyensúlyából

Tihany - A Balaton egyedi kísérleti hely, térinformatikailag maga a kánaán - véli Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa. Ezt igazolja a sokszínű munka is, mely az intézetben folyik: a vízminőség, vízfelkeveredés, algacsoportok vizsgálata mellett például a vízben lévő hormon- és gyógyszer maradványok hatásaival is foglalkozhatnak az itteni kutatók.

Leitner Vera

Tóth Viktor, a Hidrobotanikai Osztály vezetője tudományos főmunkatárs a számítógépe monitorján színes balatoni műholdfelvételeket mutat.

- Az algák mennyisége, a vízfelkeveredés, a víz színe is jól vizsgálható a műhold felvételeivel, csak a vízben mért adatokra megfelelő algoritmus kell felállítani - mondja, majd egy néhány évvel korábbi felvételt mutat. - Emlékeznek, mikor a 2014-es Kékszalag versenyen annyi vitorlás felborult? Itt jól látszik, mekkora volt a vihar, hiszen napokkal utána is kimutatható volt a víz felkeveredése abban az időben a Balaton azon részén.

Sok folyamat nem lenne probléma, ha az ember, és főleg a turizmus számára nem volna az - véli Tóth Viktor tihanyi kutató. - Ilyen például a vízszint ingadozás, ami a természetes tavak velejárója

Mint mondja, a tó, amely 14 ezer éve létezik, sok problémát megért, de mindent sikeresen túlélt, hiszen a természet valamennyi őt ért hatás után regenerálódik

- Sok folyamat nem lenne probléma, ha az ember, és főleg a turizmus számára nem volna az - véli a kutató. - Ilyen például a vízszintingadozás, ami a természetes tavak velejárója. A Balaton esetében a helyzet viszont speciális: a XIX. században a déli vasút nyomvonalát közvetlenül a part mellett tervezték meg eléggé alacsony balatoni vízállás mellett, így a víz sokszor megrongálta a part mentén futó sínpárt.

A műhold felvételen jól látszik, hogy mekkora volt a vihar a 2014-es Kékszalag versenyen, hiszen napokkal utána is kimutatható volt a víz felkeveredése a Balaton nyugati részén

A vízszint szélsőséges kilengéseinek csökkentésére 1863-ban megépítették a Sió-csatorna zsilipét, hogy szabályozzák a Balatont, a víz ne tehessen több kárt a vasúti töltésekben. Persze ennek következtében a tópart üdülőövezetté vált.

Azonban azt megelőzően gyakran változott a tó szintje, így például a török időkben a Balaton vize egy éven belül akár háromméteres ingadozást is megért, akkoriban Tihany, Szigliget, Badacsony szigetként emelkedett ki a tavat körülölelő mocsaras berkekből. Ehhez képest tavaly huszonhárom centiméteres ingadozásról beszélhettünk.

A tó vize korábban egy éven belül akár háromméteres ingadozást is megért

A Balaton ma feszített víztükrű úszómedence ahhoz képest, amilyen természetéből adódóan lenne. Rekreációs célokat szolgáló, mesterségesen konzervált vízterületként tekinthetünk rá.

Tóth Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy a sekély vizű tavat könnyű kibillenteni az ökológiai egyensúlyából. Ezért is kell fenntartani a biodiverzitást, mely minél erősebb, annál inkább segít, hogy ez ne következhessen be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!