Hírek

2016.08.31. 18:09

Könyvbemutatóval egybekötött emlékkiállítást szerveztek a Thury-várban

Várpalota – A figuralitáshoz való töretlen ragaszkodás, az avantgárd megjelenése és a progresszivitás jellemzik Matzon Frigyes művészetét, mondta L. Simon László.

Balla Emőke

A miniszteri biztos, országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy nem volt könnyű Matzon Frigyes pályájának indulása, hiszen nem tartozott a támogatott alkotók közé. Művészetét, az általa választott formavilágot meghatározta a mesteréhez, Sidló Ferenchez fűződő viszonya, a római ösztöndíj és a művészekkel való szellemi találkozásai. Matzon Frigyes a kisplasztikában volt igazán erős, de fogalmazhatunk úgy is, hogy abban tudott kibontakozni, hiszen nem adtak neki lehetőséget, hogy terveit nagy méretekben is megvalósítsa, holott minden szobrászművész arra törekszik. L. Simon László szerint Matzon Frigyes izgalmas, finom, előremutató alkotásai nagy méretben is érvényesülnének.

Fotó: Nagy Lajos

Nem tartozott korának legismertebb művészei közé, de időtálló, progresszív művei méltó helyre kerültek a művészettörténetben. Várpalota harminc éve a modern szobrászat egyik jeles alkotásának, Matzon Frigyesnek hagyatékával – terrakotta, mészkő, márvány szobrokkal, makettekkel – gazdagodott; elkötelezett annak méltó gondozásában, ápolásában, hangsúlyozta Talabér Márta polgármester. A páratlan életművet bemutató állandó gyűjteménynek a Thury-vár adott otthont, a kiállítást többezeren láthatták. A művésznek a várpalotai önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott, melyet a XXXI. Várpalotai napok péntek délutáni megnyitóján adnak át. A kiállítás kurátora Sárváriné Rieder Zsuzsanna.

 

Ő szerkesztette a Matzon Frigyes életművéről szóló, A céh mestere Matzon Frigyes című könyvet, melynek szerzője a művész fia. Az albumban művészettörténészek tanulmányait olvashatjuk.A könyvbemutatón Matzon Ákos festőművész arról beszélt, hogy a római iskola (Matzon Frigyes 1938 és 1940 között volt a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa – a szerk.) egyszerre áldás ás átok. Kiváló művészeket képeztek, ám az ott tanulókon ez mindig bélyeg maradt: a háború utáni időszakban az alkotók nem tartoztak a támogatott művészek közé; vagy  betagozódtak a rendszerbe vagy feladták a harcot. Matzon Ákos azt mondta, Várpalotának is voltak nehéz korszakai, de igyekszik talpra állni, a kultúrától kérhet és kaphat segítséget. Szorgalmazta egy köztéri szobor felállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!