Hírek

2015.10.10. 16:22

Könnyekkel teli fényképek - A málenkij robot áldozataira emlékeztek

Dudar - Hetven éve történt, amikor egy rendszernek hatalma volt ahhoz, hogy akik még nem éltek át elég fájdalmat a világháború alatt, azokat még mélyebb nyomorúságba taszítsa – fogalmazott Tóth Edina Kitti polgármester a málenkij robot dudari áldozatai tiszteletére rendezett megemlékezésen és emléktábla-avatáson.

Kutasi Zsófia

- Nemcsak a háború volt ésszerűtlen a maga több millió halottjával, özvegyével és árvájával, hanem az azt követő folytatás is. A málenkij robot áldozatainak ifjúságát elvette a háború, a fiatalságukat a munkatábor. Azt gondolhatnánk, hogy hazatérésükkel véget ért a szenvedésük. Sajnos nem. Életük végéig a félelem, a lelki fájdalom és a borzalmas emlékek, az igazságtalanság érzése kötötte béklyóba őket. Családjuk pedig összeszorult szívvel, a tehetetlenség érzésével próbálta enyhíteni a fájdalmukat. Aki viszont haza sem tért, annak a Szovjetunió idegen földje rejti hamvait, szeretteik így nehezen tudtak lelki megnyugvást találni. A reményt a hatalmas űr és igazságtalanság érzése váltotta fel. Néhány, könnyekkel teli fénykép nyújtott némi vigaszt – emelte ki a polgármester. - De ne legyen hiába való mégse mindez. Tanítson meg minden nemzedéket arra, hogy irracionális minden háború, minden fogság, minden erőszak. A gyűlöletet csak a szeretet győzheti le, a haragra csak megbocsátással reagálhatunk – fogalmazott.

A megemlékezésen Gilicze Tamás bakonyszentkirályi református lelkész igei gondolatait követően hangzott el Tóth Edina Kitt beszéde.

1945-ben hat dudarit hurcoltak el, az akkor 17 -19 éves fiatalok 10-15 és 20 évig raboskodtak és Szibériában különböző bányáiban végeztek kényszermunkát. Közülük öten hazatértek, ma már egyikük sem él, a kilencvenes években hunytak el. Az 1980-as évek végén Gulyás Gyula és Gulyás János készített dokumentumfilmet, Malenkij Robot címmel a dudari áldozatok visszaemlékezései alapján, melyet levetítettek a rendezvényen. Az alkotásból Földesi László idézett. A zenés irodalmi műsoron szerepelt Balogh Beáta, Balogh István, Kocsis Ferenc, Hegyi Zsófia, Kerner Kitti, Horváth Józsefné, Tóth Enikő és Tóth Dóra.

Tóth Edina Kitti polgármestert és Szivák Péter jegyző közösen leplezték le az emlékművet, melyet Gilicze Tamás református lelkész áldott meg. Ez után koszorúzás következett, a hozzátartozók pedig elhelyezték az emlékezés virágait.

A Vörösmarty téri emlékműavatást követően a résztvevőket a művelődési házban szeretetvendégség várta.

2015 a Szovjetunióból elhurcoltak emlékéve, melyhez szintén kapcsolódott a két napos rendezvénysorozat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!