Hírek

2016.05.03. 14:10

Könnyebb lesz a tanulók élete - Diákmunka mint szakmai gyakorlat

Most már hivatalosan is megkönnyítették a hallgatók életét. Elfogadták ugyanis azt a törvényjavaslatot, amely szerint a releváns, szakmai jellegű diákmunkát végző hallgatók letudhatják a szakmai gyakorlatot is egyben.

Piltman-Horváth Barbara

A törvényjavaslat elfogadásával lényegesen megkönnyítik a hallgatók, diákok életét. Sokan vállalnak diákmunkát az iskola mellett, közel 180-200 ezer fő, akiknek jelentős része, körülbelül 130 ezer iskolaszövetkezetben dolgozik.

A diákszövetkezetek igyekeznek olyan munkalehetőségeket biztosítani tagjaiknak, ami a később munkaerő-piaci elhelyezkedésüket segíti, és szakmailag is előreléphetnek. A tanulmányaikhoz szorosan kötődő munkahelyükön természetesen jövedelmet is szereznek, ugyanakkor a szakmai gyakorlat során foglalkoztatott diák a minimálbér legfeljebb 15 százalékát kaphatja, sokan viszont jövedelmet sem kapnak ilyesfajta munkavégzés során.

Így nem csak a szakmai gyakorlati hely keresését könnyítették meg a törvényjavaslatnak köszönhetően, de nem kell aggódniuk a diákoknak a jövedelemkieséstől sem, hiszen valós, a munkájukért reális bért és szakmai tapasztalatot egyaránt szerezhetnek.

– Mindig küzdelem volt azoknak, akik eddig is szakmai jelentőségű munkát végeztek, pénzt is kerestek vele, de ott kellett hagyniuk a szakmai gyakorlat miatt, jóval kedvezőtlenebb feltételek szerint, ingyen vagy minimális jutalmazásért cserébe – mondta megkeresésünkre Csaplár Zsolt, az egyik iskolaszövetkezet igazgatója. – Nagy öröm, hogy nem változtattak a törvényjavaslaton elfogadás előtt, az pedig külön érdem, hogy nagy egyetértésben nem csak a kormány, de az ellenzéki pártok is mellette szavaztak.

Az igazgató elmondta, a törvény már életbe lépett, így akiknek idén nyáron kell teljesíteni a szakmai gyakorlatot, vagy akár már most elvégeznék, a diákszövetkezeten keresztül már megtehetik. – Azok is jelentkezhetnek, akik jelenleg dolgoznak, és úgy döntenek, ott szeretnék a szakmai gyakorlatot is elvégezni. Ilyenkor csak rövid adminisztrációs kötelezettség van, kitöltünk pár papírt, és már hivatalos is.

Természetesen csak olyan munkahelyet és munkakört fogadnak el, ami ténylegesen összefügg a hallgató tanulmányaival és szakmailag is hiteles. Ezt az Oktatási Hivatal és az iskolaszövetkezet dönti el.

– Örülünk neki, így sokkal könnyebb lesz intézni a kötelező gyakorlatot – válaszolta kérdésemre egy kisebb csoport az egyetem A épülete előtt. – Most is olyan vállalatnál dolgozom diákmunkásként, ahol számítanak rám a továbbiakban, így sajnáltam volna, ha ott kellett volna hagynom – mondta egy másodéves műszaki menedzser hallgató.

A vállalatok még nem tudtak érdemben nyilatkozni az ügyben, még nagyon friss a rendelet, de számítanak arra, hogy az eddig diákmunkában foglalkoztatott hallgatók élnek majd a törvény adta lehetőséggel, és szakmai gyakorlatuk során bebizonyosodik, hogy hosszú távon számíthatnak a munkaerőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!