Hírek

2016.08.21. 16:53

Komondor a kiállításgyőztes

Sárosfő – A kutyák iránti szeretet az emberek iránti szeretetben is megnyilvánul, és az emberi közösség minőségét javítja – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a kutyakiállítás fővédnökeként.

Penk Tímea

Az idén is megrendezte a juhász- és pásztorkutyák CAC kiállítását a Bakonyerdő Zrt., együttműködve a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségével, a Kelet-magyarországi Ebtenyésztők egyesületével, illetve az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klubbal. Nyolc osztályban 168 kutya mutatkozott be. Házigazdaként Varga László vezérigazgató köszöntötte a vendégeket Mark Twain gondolataival: ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és ellátjuk minden jóval, nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között.

Fajtacsoprot-győztesek Fotó: Penk Tímea

– Az erdészek, vadászok munkája egy olyan életforma, amelyben kutya nélkül nem igen érdemes koptatni az erdőket, hiszen eb a vadász kutya nélkül – hangsúlyozta Varga László. A vezérigazgató elmondta, hogy a sárosfői kutyakiállításon kívül az állami erdészeti társaságok komoly anyagi ráfordítást igényelő közérdekű feladatokat és közjóléti szolgáltatásokat látnak el, például kilátók, erdei utak, vasutak, játszóterek, tanösvények, szabadidős tevékenységet támogató pihenők, erdei iskolák, turistaszállók létrehozásával, illetve felújításával. Varga László arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy kutya szép, a többi kutya nem utálja ezért, és egy kutya azt is elnézi, ha a gazdája más kutyákkal játszik, vagy ha más néven szólítja.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért, hungarikumokért felelős államtitkár a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy ő is kutyatulajdonos, kuvaszt és komondort gondozott, most pedig egy puli és egy mudi gazdája. A kutyakiállítás előnyeként megemlítette, hogy találkozhatnak a tenyésztők, akik tudásukkal és tapasztalatukkal elhivatottak abban, hogy fennmaradjanak a kiváló kutyafajták, és bemutassák őket másoknak is.

– Az ősi magyar kutyafajták – a hasznos nemesítő munka során csiszolt erényeikkel – ugyanúgy a nemzetünkre jellemző értékek közé tartoznak, mint más nemzeti kincseink – mondta az államtitkár, majd ismertette a jogszabályváltozásokat.

Veszprém megye legszebb kutyáját Varga László választotta ki

A magyar értéktárba emelték a puli, a pumi, a mudi, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, az erdélyi kopó, a drót- és simaszőrű vizsla kutyafajtákat.

– A két hónapja megalakult Hungarikum bizottság partneri együttműködésben dolgozik a tenyésztő szervezetekkel. Elindítottuk a magyar kutyafajták állami génbanki fenntartási programját a pásztor, a terelő és a vadászkutyák tulajdonságainak a megőrzése érdekében – számolt be V. Németh Zsolt. A sárosfői kutyakiállítás megálmodója és a versenybizottság elnöke, Udvardiné Lukács Ilona, a MEOESZ elnökségi tagja, a Hungária Komondor Klub elnöke ismertette a kiállítás programját, és megköszönte a szervezők és más közreműködők, köztük Kovács László, Muzslai Péter és Mészáros Mihály munkáját.

Simicskó István tavaly államtitkárként, az idén honvédelmi miniszterként vállalta a kutyakiállítás fővédnökségét. Mivel a napja augusztus 20-én budapesti tisztavatással indult, Sárosfőre a kutyakiállítás fináléjára érkezett, és azt nyitotta meg.

– A felelős kutyatartás a gyermekeinket is hozzásegíti ahhoz, hogy felelősen gondolkodjanak az életről, a természetről, a szülőföld tiszteletéről és becsületéről – hangsúlyozta a miniszter, aki mindig fontosnak tartotta a magyar nemzeti kincsek felismerését, megbecsülését, megóvását és átadását. Simicskó István kezdeményezésére nyilvánították 2003-ban nemzeti kinccsé az őshonos magyar kutyafajtákat.

A fajtagyőztesek közül Simicskó István egy bébi pulit választott fővédnöki különdíjra

– Az eleven örökséget át kell adnunk a gyermekeinknek és az unokáinknak. Azzal, hogy az értékeinket megbecsüljük és felmutatjuk, hozzájárulunk ahhoz, hogy az államunk erős maradjon a gyorsan változó világunkban – mondta a miniszter.

A kutyák bírálatában Udvardiné Lukács Ilonán kívül Hartmann György és Vinnai András  nemzetközi küllembírók vettek részt, valamint a Luxemburgból érkezett Ruth Wagner.  Varga László és Simicskó István különdíjakat adtak át.

A sárosfői juhász- és pásztorkutyák CAC kiállítás bírái, nyertesei és szervezői. Középen hátul Udvardiné Lukács Ilona a verseny elnöke, jobbra Simicskó István, Varga László és Kovács László. A kiállításgyőztes komondor mellett a fővédnöki különdíjas bébi puli

A fajtacsoportok győztesei között egy komondort választottak a legszebb magyar pásztorkutyának. A kiállításgyőztest egy Welsh Corgi Pembroke követte, a harmadik díjat egy szamojéd kapta.

Veszprém megye legszebb kutyájának Varga László egy mudit választott. A fajtacsoportgyőztesek közül Simicskó István egy bébi pulinak ítélte oda a fővédnöki különdíjat.

A rendezvényen a kutyák versenyén kívül más programok is szórakoztatták a vendégeket. A Devecseri Rendőrőrs munkatársa, Lukács Tamás főtörzszászlós bemutatta a Frankó nevű német juhász kutyáját akció közben, amelyben Szabó Zsolt segédkezett. A rendőrség baleset-szimulációval, és ujjlenyomat-vételezéssel is várta a látogatókat.

A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezte, illetve a Somló-térségi program munkatársai a kutyaharapás ellátását ismertették: ha nem jódérzékeny a sérült, akkor ilyen összetevőjű fertőtlenítő szerrel kell ellátni magát a sebet, nem pusztán a környékét, majd steril géllappal és pólyával fedőkötést kell készíteni.

A rendezvényen a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület a járművét mutatta be. A gyerekeket játszóház várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!