Hírek

2016.11.26. 07:27

Komfortosítják a települést

Elsődleges feladatként a Somló hegy somlóvásárhelyi oldalán élők hulladékszállítását az országban egyedülálló módon szeretné megoldani a település önkormányzata.

Tisler Anna

Mindenki, aki azt igényli a község belterületén kialakított gyűjtőszigeten kap egy tárolóedényt, ahhoz kulcsot, így amikor megy le a faluba, viheti a hulladékot és beteheti. Marton Zsolt polgármestertől megtudtuk, most három konténerben gyűjtheti a kint lakó 40-50 ember a hulladékot. A hegy alján, a szállító jármű által megközelíthető helyen levő gyűjtőkbe néhányan építési törmeléket, autógumikat is tesznek, valamint arra illetéktelenek is elhelyezik a konténerekben illetve mellettük hulladékukat ami nehezíti az ürítést. Ezeket a problémákat szeretnék az egyéni gyűjtéssel megoldani. A szolgáltatást egy győri vállalkozás végzi. A megállapodást több hónapos egyeztetés előzte meg. A háztartásokból a hulladék lejuttatását a lakók egyénileg oldják meg, amikor mennek vásárolni vagy ügyeiket intézni.

A település Somlószőlőssel és Somlójenővel konzorciumot hoz létre a szennyvízhálózat kiépítésére. A beruházást önerőből nem tudják vállalni, a pályázatok beadásához pedig legalább 2000 fős lakosságlétszám szükséges. A három községben együtt 2200 lakos él, így megfelelnek a feltételeknek. A legnépesebb Somlóvásárhely az 1208 lakosával. A tisztítót Somlójenő határában építenék, mert az tűnik a legoptimálisabbnak.

Somlóvásárhelyre hamarosan egy műanyagipari vállalkozás települ, az önkormányzattal már tárgyalásban vannak egy épület megvásárlásáról. Az új foglalkoztató több embernek ad munkát, azon kívül iparűzési adót is fizet a településnek. Pályázatok segítségével többek között tervezik a művelődési ház az orvosi rendelő és az önkormányzati hivatal felújítását, pályáznak turisztikai fejlesztésre. A Somlónak és a jó minőségű boroknak egyre terjed a híre az országban. Az érdeklődőket több program várja, többek között az egész napos kulturális rendezvény, a juhfark fesztivál. Szeretnének több rendezvényt, hogy a kulturált borfogyasztók ismerjék meg a hegyet, annak történetét, a műemlékeket. A térségben több nagy borászat működik, így a közelben lakóknak biztosítanak munkát. Egész éves szerződéssel is sokan vannak, a tavaszi munkák és a szüret idején pedig mindenkit fogadnak, aki dolgozni akar.

Aki valamilyen ok miatt a munakerőpiacról kiszorul, a start munkában folytathat mezőgazdasági termelést és gombatermesztést. A 22 közhasznú foglalkoztatott csiperkét termeszt, burgonyát, paprikát termel. A terményt már meg is vásárolták a helybeliek, a befolyt összeget visszaforgatják a termelésbe. A polgármesteri hivatal mögött áll a három nagy fóliasátor. A termények tárolására pályázaton nyertek egy hűtőkamrát, amit a napokban szerelnek fel.

A faluközpontban járdát építettek és pihenőparkot alakítottak ki, ahol jó időben többen megpihennek, a kisgyermekes családok találkoznak.
Az önkormányzati fenntartású temetőben az idén lakossági felajánlásból egy emlékharangot állítanak. Sikerült elérni, hogy az egyházi gondozásban álló sírkert melletti, évek óta hulladéklerakónak használt területet kitisztítatták. Megújul a zsidó temető is.

Sok éve hagyomány, hogy advent első vasárnapján kinyítják a Rozália kápolnát, amelyben felállították az élő betlehemet, amit Vízkeresztig látogathatnak az arra járók.

Fotó: a szerző

Év végén megtartják az idősek napját. Az idén jubileumot is ünnepelnek, tíz éves a Lyra dalkör. Működik a polgárőr és tűzoltó egyesület valamint a sportkör. A felnőtt labdarúgó szakosztályban minden játékos helyi vagy somlóvásárhelyi kötődésű. Most a középmezőnyben vannak, de az eredményeik azt mutatják, hogy egyre jobban teljesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!