Hírek

2017.07.05. 15:03

Máig hat a zenei életre Kollár Kálmán szellemisége

VESZPRÉM Emléktáblát avattak Kollár Kálmán, a Liszt Ferenc Kórustársaság örökös karnagya tiszteletére a Veszprémi Pantheonban a művész halálának ötödik évfordulója alkalmából.

Marton Attila

Az emléktábla leleplezése előtt Nagy Károly kanonok arról beszélt, Kollár Kálmán egyszerre volt kutató, zeneszerző és tanár, aki bevezette a zene világába a növendékeket. Megjegyezte, isteni tehetséggel volt megáldva, amely hozzásegítette őt, hogy megszerettesse tanítványaival a muzsikát. Porga Gyula polgármester köszöntőjét távollétében Szuromi Miklós, a Liszt Ferenc Kórustársaság tagja olvasta fel. Elhangzott, Kollár Kálmán munkássága bizonyítja, elhivatottsággal, tehetséggel minden nemes cél elérhető a zeneművészetben és az életben egyaránt. Hozzátette, életműve a kulturális örökség része. A karnagy öt évtizeden át állt a Liszt Ferenc Kórustársaság élén, megalapozva annak máig tartó hírnevét. 1959-től a Csermák Antal Zeneiskola főállású, majd nyugdíjas hegedűtanára volt.

Kővári Péter és Nagy Károly leplezték le az emléktáblát Fotó: Balogh Ákos

A Liszt kórus mellett hat éven át vezette a Zirci Bányász Vegyeskart, nyolc évig a Péti Munkás Férfikart, és több mint tíz évig a Kállai Éva Gimnázium leány- majd vegyeskarát. Elhangzott, a karnagy a kórus vezérlő szelleme volt, aki nemcsak irányította, hanem lelkesítette is művésztársait. Kollár Kálmán egyedülálló szellemisége ma is jelen van Veszprémben: áthatja a kórustársaság és a zenei élet egészét, zárult a köszöntő. Az emléktáblát Lugossy László szobrászművész készítette.

Kővári Péter, a kórustársaság művészeti vezetője arról beszélt, méltón és tisztelettel folytatják a Kollár Kálmán által megkezdett munkát. Az emléktábla leleplezése és felszentelése után Nagy Károly kanonok celebrált szentmisét a Szent Mihály bazilikában, ahol a kórustársaság emlékkoncerttel adózott egykori karnagya előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!