Hírek

2015.08.25. 16:10

Kiürül a Balaton?

Balatonfüred - Elérkezett az idő, mikor már nem kell tülekedni a lángosért, nem lökjük fel egymást a sétányon, és nem kell hosszú percekig parkolóhelyet keresni sem. Elmúlt a bűvös augusztus 20., egyre kevesebb a vendég a Balatonnál.

Prevics Éva

Eltűntek a vendégek augusztus 20-a után - ezt mondta a Naplónak Dobai András, az egyik balatonfüredi kávézó tulajdonosa. Most már nagyrészt a skandináv vendégekre és a nyugdíjasokra lehet számítani hétköznap - tette hozzá. Kiemelte: hétvégén még mindig sokan vannak, és Balatonfüreden gyakorlatilag nincs különbség nyári és téli hétvége között a forgalom szempontjából. Egy vendéglátósnak ahány széke van, annyi vendége adódik a népszerű városban.

Láthatóan egyre kevesebb a családos a közelgő iskolakezdés miatt a Balatonnál. Felére esett vissza a forgalom az előző héthez képest - mondta Varga Tamás, az egyik balatonalmádi fagyizó munkatársa. Hozzátette: azért még bíznak a szeptemberi napsütéses hétvégékben.

A többnapos borús idő után, a hétfői napsütésben még többen kimerészkedtek a strandra, de ez a forgalom már nem volt erősnek mondható - tájékoztatott Major József alsóörsi strandgondnok. A hétvégére még harminc fok feletti hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok, várhatóan akkor még többen érkeznek majd élvezni az utolsó nyári napsugarakat, de kiemelkedő forgalomra már nem számítunk - tette hozzá.

Ezen a héten még sok családot látnak vendégül az általunk megkérdezett balatoni wellness-szállodában, aztán már főleg nyugdíjasokat és csoportokat várnak a hotelbe. A szálloda szeptember 6-ig csaknem telt házzal működik, csupán egy-két szabad szoba kiadó még - mondta Rádóczy Andrea tulajdonos.

Egy tihanyi vendégház tulajdonosa szerint a töredékére esett vissza a hétközbeni forgalom, a hétvégékre azonban még mindig lehet számítani. Tamás Károly azt mondta: igyekeznek kitolni a szezont és különböző, érdekes programokat kínálni a vendégeknek, amelyek a tóhoz csalogatják őket, illetve árkedvezményt is adnak.

A kisgyerekesek, akik nem készülődnek az iskolába, láthatóan kihasználják még az utolsó nyári hetet - mondta Dani Barbara, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője. Ezután persze már főként a párokra és a hosszú hétvégézőkre lehet inkább számítani. A kiváló borok és gasztronómiai élmények ősszel is várják a turistákat a Balatonhoz, és azok is érkezhetnek, akik az enyhébb időben szeretnének kerékpározni vagy valamilyen teljesítménytúrát tenni. A nemzeti park is várja a kirándulókat, és a hajózás is nagyon népszerű még ősszel - tette hozzá.

Mindenki elégedett a szezonnal

A strandon és a fagyisnál is elégedettek az idei szezonnal, és az általunk megkérdezett szállásadók sem panaszkodtak a nyári forgalomra. A tikkasztó meleg megtette a hatását, rengeteg vendég érkezett a tóhoz. Hivatalos adatok még nincsenek, de az látszik, hogy ez volt az egyik legjobb nyara a tónak. Bár a családosok többsége már hazament, augusztus végén sem ürült ki teljesen a Balaton, a vendéglátósok és szállásadók a szeptemberi jó idő vonzerejében bíznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!