Hírek

2017.07.07. 17:40

Kitisztították a temetőt a veszprémi fogvatartottak

VESZPRÉM Fogvatartottak tisztították meg jóvátételi munka keretében a Szél utcai izraelita temetőt.

Marton Attila

A rabok két éve végeznek úgynevezett jóvátételi munkát, amellyel jelképesen jóvátehetik, amit a társadalom ellen elkövettek, mondta Németh Éva, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Hozzátette, az izraelita temető bokroktól való megtisztítását az elmúlt közel egy hétben hat fogvatartott napi hat órában végezte két felügyelő mellett. A munkát önként vállalták és díjazás nélkül végezték. Fogvatartottak idén ötödször vettek részt jóvátételi munkán: részt vettek a kádártai református templom felújítási munkálataiban, egy szociális otthonban irodákat festettek ki és újítottak fel, valamint előadást tartottak a BV-intézetbe látogató fiataloknak.

A rabok két éve végeznek úgynevezett jóvátételi munkát, önként és díjazás nélkül - tudtuk meg Németh Évától, a Veszprém Megyei BV Intézet parancsnokától Fotó: Penovác Károly

Wittmann Zsuzsa, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, azért keresték meg a büntetésvégrehajtási-intézetet, mert a terület nagyobb részét az elmúlt években bodza- és orgonanövények nőtték be. Hozzátette, a temetőt az 1730-as években nyitották az idetelepült zsidó családok. A területen 1882-ben befejezték a temetkezést a rendkívül sziklás talaj miatt. A másfél évszázad alatt mintegy 450 elhunytat temettek el.

A rabok két éve végeznek úgynevezett jóvátételi munkát, önként és díjazás nélkül - tudtuk meg Németh Évától, a Veszprém Megyei BV Intézet parancsnokától Fotó: Penovác Károly

A hitközségi elnök elmondta, könyvcsomagot juttatnak a börtönkönyvtárnak, amelyben a temető létrejöttéről és történetéről szóló kötet is szerepel. Kiemelte, hatalmas mennyiségű munkát végeztek a fogvatartottak, valamint köszönetet mondott a szervezőknek és a zöldhulladékot elszállító VHK-nak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!