Hírek

2015.08.27. 17:10

Az idegen nyelvkönyvek a legdrágábbak, a kicsiknek ingyen járnak a tankönyvek

Veszprém – Az általános iskola első három évfolyamában tanuló diákok ingyen kapják a tankönyveket.

Balla Emőke

Felmenő rendszerben idén az általános iskola első három osztályában kapják ingyen a tankönyvet a diákok, használatba. A három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv, kedvezményre is jogosultak más formában. Akinek fizetni kell a tankönyvért, annak átlagosan 11-12 ezer forint körüli összeggel kell számolnia. A legdrágábbak az idegen nyelvkönyvek, ezek évről évre emelkednek. A tankönyvcsomagok árainál azonban nincs jelentős eltérés az előző évekhez képest.

A veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola öt kiadótól szerezte be a tankönyveket. Augusztus elején két földrajzi és történelmi atlasz kivételével valamennyi könyv megérkezett. A legdrágább az angol nyelvet tanuló hetedik osztályosok könyvcsomagja, 15.450 forint, a legolcsóbb a német nyelvet tanuló ötödikeseké, 9924 forint, tájékoztatott Horváth Szilárd, az iskola igazgatója.

Szukits Éva, a Deák iskola könyvtárosa és Hergovits Judit, az alsó tagozatos tankönyvfelelős is készülnek az új tanévre
Fotó: Penovác Károly

A tankönyvcsomagok ára átlagosan 11-12 ezer forint körüli, a tankönyvjegyzéken 4280 tankönyv szerepel.

A tankönyvek közül az idegen nyelvkönyvek ára magas, azok a tavalyihoz képest is emelkedtek. A kiadók igyekeznek kedvező konstrukciót kínálni, különböző kedvezményeket biztosítani, hogy az iskolák az általuk kiadott tankönyvet válasszák. Horváth Szilárd elmondta, a készség tárgyak ének, rajz, technika tankönyvein próbálnak spórolni. Az iskola nem rendel minden tanulónak külön könyvet, csak egy osztálynyit, amit a könyvtári állományból használhatnak.

A tanév egyik újdonságát jelentik a kísérleti tankönyvek, 1501 iskolában kezdenek el tanítani ilyen kiadványokból, köztük a Deák iskolában is. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként 350-400 forintért) biztosítja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Közlése szerint a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!